Новости

23.12.2010

Відбулися загальні збори Об'єднання організацій роботодавців Харківської області „Граніт”

Вчора 22 грудня відбулися загальні збори Об'єднання організацій роботодавців Харківської області „«Граніт» і Харківської обласної організації роботодавців «Граніт», на яких були розглянуті питання про стан, розвиток та перспективу соціального діалогу в області, підсумки діяльності у 2010 році і пріоритетні задачі на 2011 рік та ряд організаційних питань.

У звітних річних зборах Харківських роботодавців прийняли участь заступник голови Об'єднаня профспілок Харківської області Шевчук А.К., начальник відділу праці Головного управління праці і соціальної політики облдержадміністрації Гриценко Н.О., заступник начальника Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку облдержадміністрації Шандрук О.І., начальник Територіальної державної інспекції праці Капусник І.В., заступник директора обласного Центру зайнятості Толстих А.І., в.о. начальника обласного відділення Національної служби посередництва та примирення Клочко Г.С., заступник начальника Головного управління економіки облдержадміністрації Пашкова Т.П., голова Ради Об'єднання організацій роботодавців Харківщини Рубаненко Л.І.

Про стан, розвиток та перспективу соціального діалогу в області та наближення його до загальновизнаних світових норм співпраці влади і бізнесу доповів голова Ради Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», голова Правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

Як зазначив Анатолій Гіршфельд, головними причинами вкрай низької конкурентоспроможності вітчизняної економіки є макроекономічна нестабільність, відсутність ефективних механізмів із залучення інвестицій і захисту прав інвесторів, нерозвиненість механізмів державно-приватного соціального партнерства.

Ось чому, серед пріоритетних завдань наших організацій, звернув увагу присутніх Анатолій Гіршфельд, повинні стати формування режиму максимального сприяння бізнесу шляхом зменшення втручання держави в економіку, зниження адміністративних бар’єрів для його розвитку, запровадження іноваційної моделі розвитку економіки.

Бізнес, основна рушійна сила будь-якого цивілізованого суспільства, основне джерело наповнення державного бюджету — основи виконання усіх соціальних програм як в центрі, так і на місцях, — наголосив Анатолій Гіршфельд. Харківські роботодавці мають не тільки значно активізувати свою участь у зміцненні соціального діалогу в регіоні, а й підвищити його результативність у реалізації обласної Стратегії соціально-економічного розвитку регіону, у розробці проекту Регіональної угоди на 2011-2012 роки, укладанні територіальних угод.

З інформацією про підсумки роботи у 2010 році та пріоритетні напрямки роботи на 2011 рік виступив виконавчий директор ООР ХО „Граніт” та ХООР «Граніт» Василь Григор'єв.

Сьогодні до складу Об'єднання організацій роботодавців «Граніт» входять 48 промислових підприємств, організацій та установ, 7 обласни галузевих організації роботодавців, 3 асоціації, 14 міських та районних територіальних організацій роботодавців. До складу названих галузевих та територіальних організацій входить близько 2000 роботодавців.

За підсумками минулого року Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», зазначив доповідач, стало однією з найбільш потужних і впливових обласних організацій роботодавців, яке представляє інтереси понад 170 тис. найманих працівників регіону.

У відповідності до Статутних норм, у 2010 році проведено 4 засідання Ради ООР ХО «Граніт» та 4 засідання Правління ХООР «Граніт», проведено три спільних засідань, 2 зборів, на яких розглядалися різні питання діяльності організації роботодавців.

У тому числі двічі розглядалися питання підготовки нових Правил приймання стічних вод у каналізаційну мережу міста. Увага роботодавців до цього питання на протязі останніх майже півтора року була не випадкова, так як старі Правила базувалися на застарілих технологіях очистки та безпідставно посилювали вимоги до підприємств, у результаті чого до останніх застосовувалися немалі штрафні санкції.

До вирішення цієї проблеми, були задіяні спеціалисти промислових підприємств, НДІ прогресивних технологій у комунальному господарстві, управління охорони навколишнього середовища, вчені Харківських ВУЗів.

Як відомо, 8 вересня п.р. ця непроста робота ООР ХО закінчилась прийняттям виконкомом Харківської міськради нових Правил приймання стічних вод.

Це тільки один з фактів, коли колективні зусилля підприємств та конструктивний діалог організації роботодавців з органами влади може привести до очікуваних результатів.

На протязі минулого року, у відповідності до доручення голови Ради ООР ХО «Граніт» Гіршфельда А.М. про необхідність переводу соціального діалогу із загальної балаканини у конструктивне русло, - Радою ООР ХО, Правлінням ХООР «Граніт», виконавчою дирекцією цих організацій планомірно вибудовувалась і проводилася політика трипартизму, відстоювалися права та законні інтереси Харківських роботодавців, проводилася конструктивна лінія про необхідність врахування думок і позицій роботодавців при прийнятті владою соціально-економічних рішень.

На протязі минулого року Радою ООР ХО та Правлінням ХООР «Граніт», виконавчою дирекцією цих організацій планомірно вибудовувалась і проводилася політика трипартизму, відстоювалися права та законні інтереси Харківських роботодавців, проводилася конструктивна лінія про необхідність врахування думок і позицій роботодавців при прийнятті владою соціально-економічних рішень.

Філософія нових підходів вітчизняних роботодавців до реформування економіки і суспільства докладно викладена у проекті Маніфесту роботодавців України, який було затверджено VII з’їздом Федерації роботодавців України.

Важливою задачею харківських роботодавців стає опрацювання проекту Маніфесту роботодавців України, участь у проведенні адміністративної, пенсійної реформ, тощо. Слід здійснювати постійний моніторинг запровадження податкової реформи і проводити консультації щодо необхідного коригування Податкового кодексу. Особливий наголос у діалозі з владою потрібно зробити на необхідності приведення митного законодавства до європейських стандартів.

На загальних зборах було затверджено план основних організаційних заходів виконавчої дирекції Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» та Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» на 2011 рік.

Виходячи з того, що у Харківському регіоні легалізовано і діють 16 галузевих та 2 обласних об'єднання роботодавців, розпочата робота по створенню Спільного представницького органу організацій роботодавців Харківської області для ведення соціального діалогу у рамках Регіональної та Генеральної Угод.

На зборах було розглянуто ряд організаційних питань. У зв’язку з погіршенням здоров’я та поданою заявою, із складу правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» виведено Коржика В.І.. Членом правління ХООР «Граніт» обрано Вишневську Марину Костянтинівну – голову правління Харківського територіального відділення Асоціації платників податків України.

Учасники зборів затвердили також склад робочої групи Сторони роботодавців для участі у підготовці нової редакції Регіональної Угоди між Харківською облдержадміністрацією, роботодавцями та профспілками про врегулювання основних принципів реалізації соціально-економичної політики у Харківській області на 2011-2012 роки, якій доручено забезпечити збір і узагальнення пропозицій та оперативну роботу у спільній комісії Сторін Угоди, формування та відстоювання позицій Сторони роботодавців під час переговорного процесу.

В обговоренні доповіді взяли участь генеральний директор корпораціїї «Харківська бісквітна фабрика», Герой України Коваленко А.О., виконавчий директор ТОВ «Скіф» Петренко М.Я., керівник обласного інформаційно-консультативного центру за програмою «Принципи пенсійної реформи в Україні» Голомидова Г.Т., голова організації роботодавців м. Люботин Харківської області Крамаренко А.О., заступник голови Об'єднаня профспілок Харківської області Шевчук А.К., голова Об'єднання організацій роботодавців Харківщини Рубаненко Л.І.