Новости

07.04.2014

Роботодавці та профспілки обговорили питання створення Платформи громадянського суспільства

Роботодавці та профспілки у м. Києві обговорили питання створення Платформи громадянського суспільства, передбаченої Угодою про асоціацію з ЄС.

У консультаціях також взяли участь представники секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, представники різних груп Української національної платформи Східного партнерства Форуму громадянського суспільства, а також радник Президента ЄЕСК .

Утворення Платформи громадянського суспільства передбачено ст. 469 Розділу 7 Угоди про асоціацію, який був підписаний Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, як моніторинговий механізм за ходом реалізації Угоди про асоціацію.

&laguo;Утворення Платформи є нагальним моментом, адже сама поточна ситуація вимагає від свідомих органів громадянського суспільства активних дій, які мають допомогти сторонам належним чином відповісти на виклики, що містяться в Угоді&raguo;, — наголосив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

У свою чергу представник президента Європейського економічного та соціального комітету Олів’є Ведрін зазначив, що модель Комітету може бути певним прикладом для України, оскільки враховує величезну палітру різних інтересів і дає можливість різним групам їх представити і належним чином відстоювати. Також він зауважив, що Україна практично не має часу на довгі консультації з приводу вибору оптимальної моделі формування громадянського діалогу, тому ситуація вимагає чітких та оперативних дій.

В результаті зустрічі, сторони домовилися сформувати команду експертів з метою напрацювання проекту Угоди про утворення Платформи громадянського суспільства та обговорити її з представниками Європейського економічного та соціального комітету під час їхньої місії в Україну в травні цього року.

Довідково.

Платформа громадянського суспільства складається з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) з іншого боку.

Європейський економічний та соціальний комітет (European Economic and Social committee, EESC) — консультативний орган Європейського союзу, до складу якого входять роботодавці, профспілки та представники груп інтересів (професійних об'єднань, фермерів, захисників навколишнього середовища тощо).

Засідання платформи відбуваються з регулярністю, яку вона визначає самостійно. Головування у Платформі здійснюється по черзі українською європейською сторонами. ЄЕСК представляє їх позицію та захищає їх інтереси у діалозі з Європейською комісією та Європейським парламентом. Президентом ЄЕСК є Анрі Малосс.

Засідання платформи відбуваються з регулярністю, яку вона визначає самостійно. Головування у Платформі здійснюється по черзі українською та європейською сторонами.