Новости

27.03.2014

НОВИНИ КОМПАНІЙ: "Турбоатом" ввІв в експлуатацію нове устаткування для автоматичного дугового зварювання

У березні 2014 року у паротурбінному цеху (№53) ВАТ «Турбоатом» введена в експлуатацію установка електронно-променевого зварювання, призначена для зварювання пакетів робочих лопаток роторів циліндрів високого тиску парових турбін, — повідомляє прес-служба підприємства.

Дана установка розроблена і поставлена «Інженерним центром променевих технологій» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона за участю фахівців ВАТ «Турбоатом».

За словами головного інженера заводу Григорія Іщенко, відповідно до чинної інвестиційною програмою технічного переозброєння, на підприємстві триває впровадження нового обладнання та нових технологій. «Введення в експлуатацію нового зварювального устаткування дозволяє нам повернути на «Турбоатом» з кооперації роботи зі зварювання пакетів лопаток на суму понад 1 млн. грн. Щорічно. Крім того, ми створили нові робочі місця в паротурбінному цеху». Він також зазначив, що установка електронно-променевого зварювання дозволить значно поліпшити якість зварних з'єднань, скоротити виробничі цикли і підвищити культуру та якість виконання зварювальних робіт.

Представники Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона провели навчання персоналу «Турбоатома» роботі на новому обладнанні. Відповідні посвідчення видано працівникам цеху № 53, фахівцям відділу головного зварника і ремонтних служб.

Як повідомив Олександр Кантор, начальник бюро відділу головного зварника, габарити установки 2,5 х3 м, до складу установки входить вакуумна камера з електронно-променевою гарматою, вакуумна станція, високовольтне джерело живлення. Робота на установці проводиться в автоматичному режимі з використанням системи ЧПУ. «Перевага електронно-променевого зварювання полягає у забезпеченні можливості зварювання остаточно виготовлених деталей з високолегованих, важкозварювальних сплавів. Зварювання проводиться у режимі глибокого вакууму, це забезпечує надійний захист зварювальної ванни і бездефектність зварних швів. Перше замовлення нам вже надійшов, це будуть лопатки парової турбіни для Вуглегірської ТЕС (Україна) », — зазначив він.

Довідка.

Харківське підприємство ВАТ «Турбоатом» — головна наукова організація Міністерства промислової політики України по енергетичному машинобудуванню, входить до числа провідних турбобудівних підприємств світу. Спеціалізується на випуску турбін для:

  • теплових електростанцій;
  • атомних електростанцій і теплоелектроцентралей;
  • гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій;
  • газових турбін і парогазових установок для ТЕС;
  • іншого енергетичного устаткування.

Виробничі потужності дозволяють випускати на рік парових і гідравлічних турбін загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт.

Виробництво турбін здійснюється за замкнутим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.