Новости

25.03.2014

Зменшення розміру ЄСВ – ефективний шлях для легалізації трудових відносин

Іншої альтернативи для легалізації трудових відносин, аніж зменшення розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ) в Україні не існує. На цьому вже вкотре за останні роки наголошує Федерація роботодавців України.

З відповідним листом Федерація роботодавців України звернулась до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Федерація роботодавців України наголошує, що якщо нова влада дасть бізнесу чіткий сигнал про те, що цей соціальний платіж найближчими роками буде скорочений принаймні до 20%, роботодавці будуть готові активно рухатись у напрямку детінізації трудових відносин та підвищення легальних заробітних плат.

Адже, за різними оцінками експертів, у «тіні» може знаходитись від 30 до 50 відсотків від легального фонду оплати праці. Виходячи з таких оцінок, йдеться про 100-200 млрд. грн., які не підпадають під оподаткування та сплату ЄСВ. Таким чином, державний бюджет недоотримує від 15-30 млрд. грн., а система соціального страхування втрачає від 40 до 80 млрд. грн. щорічно — наводять такі підрахунки ФРУ.

У Федерації роботодавців України пояснюють, що розмір ЄСВ для роботодавців в Україні найбільший з країн Європи і становить від 37 до 50 відсотків. Саме він, як стверджують в ФРУ, є ключовим фактором, що спричиняє тінізацію трудових відносин та виплату зарплат «у конвертах». До того ж, у сукупності з іншими додатковими соціальними зобов’язаннями роботодавців загальне соціальне навантаження на фонд оплати праці може сягати 70%.

У ФРУ також зауважують, що скорочення ЄСВ не повинно вплинути на забезпечення зобов'язань у системі соціального страхування. Ресурси для цього знаходяться у скороченні не страхових видатків та оптимізації витрат на управління страховими фондами, у тому числі, і за рахунок об'єднання фондів та зменшення їх кількості.

Федерація роботодавців України вже вкотре звертає увагу на те, що тінізація трудових відносин негативно впливає і на умови бізнес-конкуренції. Адже відповідальні роботодавці знаходяться у неконкурентному становищі у порівнянні з тими, хто з різних причин уникає від сплати ЄСВ.

Таким чином, намагаючись залишатись у правовому полі, бізнесмени, які працюють у прозорих умовах трудових відносин, вимушені скорочувати легальну оплату праці або мінімізувати кількість працівників, що негативно впливає на рівень зайнятості.