Новости

27.11.2010

VII З’їзд Федерації роботодавців України визначив стратегію руху вітчизняних роботодавців

У відповідності до рішення Ради Федерації роботодавців України, 24 листопада 2010 року у м. Києві відбувся VII з’їзд Федерації роботодавців України, який проаналізував підсумки діяльності Федерації за минулий період та накреслив пріоритети руху роботодавців за відродження українського товаровиробника та його інтеграцію у світову економіку і входження України до ТОП-50 найбільш конкурентоспроможних країн світу.

У роботі VII з’їзду ФРУ прийняли участь віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов, Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага, заступник Міністра фінансів України Олександр Шнипко, заступник Голови Державної податкової адміністрації України Олег Матвєєв, заступник Голови Державної митної служби України Павло Пашко, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця, керівник секретаріату НТСЕР при Президентові України Надія Зарько та інші.

Делегати заслухали і обговорили доповідь голови Ради Федерації роботодавців України Дмитра Олійника „Про результати роботи Федерації роботодавців України за звітній період та перспективні напрямки її діяльності до 2020 року”.

І доповідач, і виступаючі на з’їзді, наголошували на необхідності пріоритетного розвитку інноваційних технологій, підвищення ефективності системи підготовки кадрів усіх ланок освіти, зниження податкового тиску, скороченні кількості регуляторних механізмів. Зокрема, учасники VII з'їзду ФРУ внесли пропозицію до Кабінету міністрів про необхідність скорочення не менше 40% кількості регуляторних органів та наполовину — штату держслужбовців, а кількість міністерств зменшити з 20 до 12.

Зокрема, голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президент Індустріальної групи «УПЕК» Анатолій Гіршфельд, виступаючі на VII з’їзді Федерації роботодавців України, підкреслив, що для досягнення заявлених амбітних цілей, необхідно підвищувати ефективність соціального діалогу на усіх рівнях.

«Локомотивом розвитку повинні стати інноваційні процеси, високотехнологічні перетворення промисловості і на цій основі, — зміни усього сектору економіки. Не масова і тотальна торгівля імпортними товарами, а організація ефективного виробництва конкурентоспроможної продукції і освоєння нових ринків її збуту, покупка високих технологій, а не споживчих товарів, — така філософія діяльності роботодавців і усіх щаблів влади повинна стати основою їх діяльності», підкреслив Анатолій Гіршфельд.

VII з’їзд Федерації роботодавців України підтвердив прагнення українського бізнесу взяти на себе відповідальність за майбутнє України, затвердивши концепцію Маніфесту роботодавців України, що визначатиме стратегію діяльності вітчизняного руху роботодавців протягом наступних десяти років. Зокрема, Маніфест ставить акцент на тому, що пакет соціально-економічних реформ формується виходячи з необхідності будь-що досягти зазначеної цілі, а не навпаки, коли спочатку формується пакет реформ, а потім — цілі, які можуть бути досягнуті.

Делегатами з’їзду було прийняте Звернення VII З”їзду ФРУ про публічне обговорення проекту Маніфесту серед організацій роботодавців, соціальних партнерів, експертного та наукового середовища. Президії Ради Федерації доручено до 1 червня 2011 року, враховуючі пропозиції, що мають надійти, доопрацювати проект Маніфесту та подати його на затвердження Ради Федерації роботодавців України.

VII з’їзд Федерації роботодавців України, підтвердивши необхідність прийняття Податкового кодексу України, прийняв Звернення до Президента України Віктора Януковича щодо необхідності його доопрацювання.

На з’їзді були відзначені високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного виробництва кращих українських товаровиробників та ефективних організаторів реального сектору економіки держави.

За значний особистий внесок у розбудову та підняття авторитету Федерації роботодавців України, активну роботу по захисту інтересів роботодавців та створення нових робочих місць Почесним званням Федерації «Почесний роботодавець» нагороджено Анатолія Гіршфельда — голову Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президента Індустріальної групи «УПЕК».

Після закінчення роботи VII з’їзду відбулось засідання Ради ФРУ, яка розглянула ряд практичних питань реалізації прийнятих з’їздом рішень.

Прийнято постанову про затвердження складу заступників Голови Ради ФРУ. Заступниками Голови Ради Федерації роботодавців України обрано Анатолія Гіршфельда, Володимира Цибульського та Бориса Райкова.

У роботі VII з’їзду ФРУ прийняла участь делегація Харківських роботодавців, у складі:

  • Гіршфельд Анатолій — Президент Індустріальної групи «УПЕК», голова Ради ООР ХО «Граніт»;
  • Янов Леонід — Генеральний директор ТОВ «Харківський завод підйомно-транспортного обладнання», перший заступник голови Ради ООР ХО «Граніт»;
  • Субботін Віктор — Генеральний директор ОАО «Турбоатом«;
  • Серебряков Сергій — Генеральний директор ВАТ «Харківський тракторний завод«;
  • Коваленко Алла — Генеральний директор АОЗТ «Харківська бісквітна фабрика»;
  • Білокур Геннадій — Генеральний директор ТОВ «Харківські артезіанські води»;
  • Кіяшко Борис — Директор ДП «Науково-дослідний інститут «ХЕМЗ»;
  • Золотарьов Володимир — Генеральний директор АТЗТ «Завод «Південкабель»;
  • Приймак Геннадій — Директор ДП «Зміївський лісгосп», голова організації роботодавців Зміївського району Харківської області;
  • Гапоник Світлана — Директор дочірнього підприємства «Асканія», голова Печеніжської районної організації роботодавців Харківської області;
  • Якут Юрій — Голова Харківської обласної організації роботодавців побутового обслуговування населення;
  • Крамаренко Анатолій — Генеральний директор ТОВ «Явір», голова організації роботодавців м. Люботин Харківської області;
  • Панасенко Володимир — Начальник відділу НІОХІМ, виконавчий директор галузевої організації роботодавців хімічної та нафтохімічної промисловості Харківської області;
  • Григор’єв Василь — Виконавчий директор ООР ХО «Граніт».

Учасники VII з’їзду ФРУ мали змогу ознайомитися з фотолітописом діяльності Федерації за звітний період та досвідом роботи обласних об’єднань роботодавців. Із шести фотостендів з анотаціями, один був присвячений діяльності Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», на якому було відображено роботу ООР ХО «Граніт» щодо мінімізації наслідків кризових явищ у промисловості 2009 року, стратегії інноваційного розвитку машинобудування регіону, соціального діалогу у регіоні — як фактора збалансованого відношення бізнесу, влади і найманих працівників та ін.

Як зазначив учасник з’їзду, виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор’єв, делегати Харківської області прийняли активну участь у роботі VII з’їзду Федерації роботодавців України, який пройшов у діловому і конструктивному рівні.