Новости

01.03.2014

Підприємці Харкова більше не хочуть давати хабарі

Представники малого та середнього бізнесу готові підготувати програму дій з порятунку економіки і передати її у Верховну Раду і Кабінет міністрів. Для цього вони ініціюють створення державного органу — адміністрації малого та середнього бізнесу у Харківській області.

У адміністрацію малого та середнього бізнесу готові увійти дев'ять громадських організацій, що об'єднують підприємців. За словами президента Асоціації приватних роботодавців Олександра Чумака, яка входить до складу Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», подібні організації зараз створюються у Київській, Вінницькій, Сумській і Дніпропетровській областях. «В Україні шість мільйонів суб'єктів господарської діяльності, які працюють у сфері середнього та малого бізнесу, — говорить Олександр Чумак. — Щоб будь-яка влада рахувалася з нами, ми повинні об'єднатися».

Ми готові наповнювати бюджет

Сьогодні бізнесмени Першої столиці наполягають: їм необхідна «перезавантаження» у зв'язку з тим, що малий і середній бізнес в Україні не стільки розвивався, скільки пригнічувався.

«Ми готові бути локомотивом економічних реформ, — говорить Олександр Чумак. — Малий і середній бізнес може стати основним наповнювачем бюджету країни і створити робочі місця. Для цього бізнесмени вимагають створити спеціальну державну систему підтримки малого бізнесу, а також закрити всі кримінальні справи, які не стосуються великих фінансових махінацій і амністувати бізнес. Але перш, ніж міняти систему, необхідно змінити психологію бізнесменів», — упевнений Олександр Чумак.

«У Харківській області 240 тисяч суб'єктів малого та середнього бізнесу, але тільки 3 % з них активно бере участь у вирішенні своїх проблем, — констатує він. — Решта працюють «під дахом» або платять за вирішення проблем кому треба. Досить давати хабарі — ці гроші не повертаються до бюджету і соціальну сферу, а залишаються в кишенях чиновників.

Бізнес хоче контролювати владу

Сьогодні саме час провести вигідні бізнесу реформи, упевнений голова Спілки працівників сфери безпеки Володимир Косенко.

«Не секрет, що коли чиновник займає своє крісло, через час до нього вже неможливо достукатися, — пояснює позицію бізнесмен. — Зараз якраз такий час, коли можна прийняти зрозумілі, які б однозначно читалися законодавчі акти та які дозволять бізнесу розвиватися.»

На думку начальника відділу представництва у Сумській, Чернігівській та Харківській областях Держпідприємництва Олександра Колесникова, малому бізнесу дійсно варто йти у владу. У такому випадку у громадськості буде можливість контролю за роботою держорганів.

«Громадські організації підприємців мають входити до органів місцевого управління, а також вимагати звіту про виконану роботу, здійснювати контроль за прийняттям та виконанням рішень, — підкреслює Олександр Колесніков. — Для цього необхідно прийняти закон, що зобов'язує держоргани надавати будь-яку інформацію бізнес-організації. Важливо , щоб бізнесмени мали право також фіксувати порушення з боку чиновників, складати протоколи і направляти їх до судів. Більше того, члени організації повинні мати право ініціювати звільнення чиновників, які систематично порушують законодавство.»

Бізнесмени не проти взяти на себе і частину функцій, які зараз виконують контролюючі органи: Санепідемслужба і ДСНС, а також розробляти свої стандарти при виробництві товарів.

Замахнулися на новий Податковий кодекс

Майбутня Адміністрація малого та середнього бізнесу готова взяти на себе розробку нового Податкового кодексу і навіть готова запропонувати один з варіантів проекту цього закону. При створенні кодексу підприємці обіцяють враховувати досвід зарубіжних країн, які перемогли корупцію. У законі бажано залишити адміністрування лише шести-семи податків, впевнені бізнесмени.

За словами представника Палати податкових консультантів України Ганни Горіної, існуюча у країні модель формування державних доходів має виключно фіскальний характер. «Податковий кодекс, який був написаний наспіх і також наспіх прийнятий, не наблизив нас до мети — викорінення корупції та підвищенню податкової культури, — вважає податковий консультант.»

Спеціаліст запропонувала скоротити кількість контролюючих і перевіряючих органів, а також дозвільних інстанцій та дозвільних документів. Повинен бути змінений принцип адміністрування та нарахування податку на додану вартість, оскільки зараз ПДВ визнано найскладнішим, неефективним і корумпованим податком. Пропонується також зменшити і ввести прогресивну шкалу розрахунків єдиного соціального внеску і прибуткового податку. Це дозволить «відбілити» заробітні плати та вивести бізнес з тіні. Також консультант пропонує громадськості контролювати інформацію про доходи чиновників і перевіряти достовірність їхніх декларацій про доходи. Доречним було б і впровадження інституту незалежних посередників-консультантів між бізнесом та податковими органами.

«Після впровадження нового Кодексу має бути введений мораторій на зміну податкового законодавства, — переконана Анна Горіна. — Бізнес повинен кілька років звикнути до цих норм і не бояться, що знову щось зміниться.«

Гроші люблять тишу ... і світ

Для успішного розвитку бізнесу важливо не розпалювати політичну, економічну і соціальну ситуацію в країні, вважає виконавчий директор Харківського відділення Українського Союзу промисловців і підприємців Едуард Набока. Як приклад, він наводить неспокійну Сирію.

«Підприємці, у яких у цій країні є стабільні партнери, кажуть, що поки там йде громадянське протистояння, бізнесмени ні за що не перерахують гроші до виконання замовлення, — розповідає він.

В Україні, за словами Едуарда Набоки, вже зараз банки не поспішають давати кредити. Зрив поставок і призупинення торгівлі загрожують невиплатою зарплат, а значить — ненаповненням бюджету та затримкою соціальних виплат. При цьому більше за всіх може постраждати промисловий схід України. Торговці виходять на пікети.

За даними голови профспілки підприємців Харкова Олександра Шармар, на ринках Харкова сьогодні офіційно працюють понад 120 тисяч підприємців, ще стільки ж перебувають у тіні.

«Протягом багатьох років держава не підтримувала розвиток малого і середнього бізнесу, — вважає Олександр Шарар. — Із за високої орендної плати багато підприємців закрилися або розорилися. На цьому тижні відстоювати свої права вийшли підприємці ринку «Барабашово» — вони протестували проти постійно зростаючої орендної плати. »