Новости

27.02.2014

Міндоходів хочуть ліквідувати?

У Міністерстві доходів і зборів готуються до реорганізації. Вчора, 26 лютого відомство прийняло розпорядження №35-р про проведення перевірки виконання законів про держбюджети 2013-2014 років, а також нормативно-правових актів, що регулюють діяльність Міндоходів Про це пише "Комерсант-Україна".

Комісію з проведення аудиту очолить перший заступник голови Головного управління податкової міліції Юрій Атаманюк. Тимчасово, на термін проведення перевірки, відсторонені від виконання обов'язків ряд чиновників. Серед них начальник управління внутрішньої безпеки, Головного слідчого управління фінансових розслідувань, Головного операційного управління, директор департаменту оподаткування та контролю об'єктів та операцій, департаменту податкового та митного аудиту, керівництво столичного управління.

У ситуації, коли в.о. міністра Олександр Клименко перебуває у відпустці, документ підписав заступник міністра — начальник апарату Віктор Левицький. За інформацією джерел, розпорядження було підписано на вимогу активістів самооборони. Співрозмовники в Міндоходів визнають наявність корупції. За їх інформацією, 20 лютого було доручено відшкодувати фіктивним фірмам ПДВ на 140 млн. гривень. Нелегальне щомісячне виробництво алкоголю з контрафактного спирту становило до 25 млрд. пляшок. «Все з відома керівництва держави», — повідомило джерело.

Близько 100 млн. доларів на місяць становили втрати бюджету від контрабанди, не враховуючи незаконних операцій з газом. Через сім конвертаційних центрів проходило до 50 млрд. гривень на місяць. «У них входило до сотні компаній, кожен місяць їх кількість змінювалося, по них не порушувалися кримінальні справи, їх назви знали і в СБУ, а якщо перебував чесний слідчий, і були спроби порушити справу, то воно відразу ж закривалося», — говорить співрозмовник у міністерстві.

Федерація роботодавців оцінила обсяг фіктивного відшкодування ПДВ у 15-20 млрд. гривень минулого року, рівень відкатів за отримання відшкодування в 30-35%, а рівень тіньових платежів на митниці в 50%. Тим часом у парламенті вже зареєстрований проект постанови №4280 про вдосконалення діяльності органів доходів і зборів.

У ньому йдеться про рекомендації Кабінету міністрів ліквідувати Міністерство доходів і зборів та створити на його основі центральні органи виконавчої влади у сфері податкової та митної політики. Як пояснила перший заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна («Батьківщина»), у нової влади вже є єдина позиція щодо відомства.

«Ми визначилися з цією позицією у вівторок — замість єдиного міністерства повинні бути дві служби, як це було до уряду Миколи Азарова», — пояснила вона. Ляпіна уточнила, що ці служби повинні перебувати в оперативному управлінні Мінфіну.

Нагадаємо, Міністерство доходів і зборів було створено у грудні 2012 року шляхом об'єднання Державної податкової служби та Державної митної служби.