Новости

26.02.2014

Бізнес останніми роками був змушений віддавати на хабарі до 50% від своїх оборотів – ФРУ

З проблемою корупції в Україні стикаються суб’єкти господарювання всіх без виключень галузей та сегментів економіки. В залежності від виду та напрямку діяльності бізнес останніми роками був змушений віддавати на хабарі до 50% від своїх оборотів. Таку цифру оприлюднив сьогодні заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник під час розширеного засідання роботодавців у Києві.

«Ми розуміємо, що саме підприємці часто є об'єктом вимагання хабарів з боку чиновників, але коли бізнесмени відмовляться задовольняти неправомірні вимоги представників влади і вступати з ними в корупційний зговір, корупція як соціальне зло в бізнесі і у державі загалом буде переможена», — наголосив заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

За даними експертів роботодавців, тільки за основними корупційними напрямками з легального обороту у кармани чиновників виводилось понад 160 млрд. грн. національних багатств щороку, а значить суспільство і національна економіка позбавлялися необхідних ресурсів для розвитку. А скільки підприємств в Україні взагалі щезло від надто «тісних» контактів з корумпованими чиновниками — зауважують в ФРУ.

Саме тому український бізнес виходить з Антикорупційною ініціативою — наголошують в Федерації роботодавців України. Ця ініціатива полягає у тому, що відтепер ФРУ буде проводити власні антикорупційні розслідування. ФРУ запроваджує так звану антикорупційну мапу України, на якій по регіонам та всім органам державної і місцевої влади буде відслідковувати прояви корупції, після чого бізнес готовий системно та публічно оприлюднювати всі виявлені корупційні схеми.

Крім того, Федерація роботодавців України, враховуючи цікавий міжнародний досвід, і, зокрема, досвід об’єднань бізнесу інших країн вже напрацювала конкретні документи та законодавчі ініціативи, які допоможуть ліквідувати та унеможливити у майбутньому виникнення корупційних схем в Україні. В ФРУ також готові поділитись цими документами з новим урядом, який, як мають надію в Федерації, буде професійним.

ЛИШЕ ДЕЯКІ ПРИКЛАДИ ПРОЯВІВ КОРУПЦІЇ, ЯКІ ОПРИЛЮДНЮЄ ФЕДЕРАЦІЯ РОБОТОДАВЦІВ УКРАЇНИ. ЦЕЙ ПЕРЕЛІК НЕВИЧЕРПНИЙ

ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

За офіційними даними Держслужби статистики заплановані у 2013 році закупівлі за державні кошти, кошти державних і комунальних підприємств та підприємств, де понад 50% належить державі, склали 274 183,4 млн. грн.

За даними підприємств «відкати» в середньому складають від 15 до 50%.

Таким чином, корупційна складова в закупівлях за державні кошти складає від 50 до 137 млрд. грн.

ПОДАТКОВА

Протягом 2013 року в умовах падіння реального ВВП та 10-відсоткового скорочення обсягів експорту на рахунки платників ПДВ було перераховано рекордну суму відшкодування — 53,4 млрд. грн. При цьому скорочення залишку невідшкодованих сум практично не відбулося. Вже ці факти свідчать про те, що суттєва частина відшкодування була проведена за фіктивними заявками.

При цьому сумлінним платникам податків пропонувалося за отримання відшкодування сплатити готівкою близько 30-35% «відкату».

За оцінками бізнесу загальний обсяг корупційного ринку при відшкодуванні ПДВ у 2013 році склав щонайменше 15-20 млрд. грн.

Але відшкодування ПДВ — далеко не єдина корупційна складова в діяльності податкових органів. Наприклад, у минулому році, за оцінками експертів ФРУ, тільки завдяки тіньовому обігу спирту держава втратила щонайменш 1,7 млрд. грн. акцизів.

Загальний же обсяг корупційного ринку, пов'язаний із роботою податківців, який включає видатки бізнесу на вирішення питань за підсумками донарахувань, порушення кримінальних справ тощо, у 2013 році склав щонайменше 40 млрд. грн.

МИТНИЦЯ

При ввезенні більшості товарів у контейнерах на вантажних автомобілях імпортерам пропонувалися послуги розмитнення, згідно з якими вони повинні були сплатити 50% суми до бюджету, а інші 50% готівкою ділкам, які пропонували «допомогу». При цьому шансів відмовитись від «допомоги» практично не було, оскільки в іншому випадку митна вартість піднімалася у рази, а отже розмитнення коштувало значно дорожче.

Іншій напрямок корупції – провезення контрабанди для окремих фірм без сплати будь яких платежів за розмитнення.

Справа дійшла до прямої конкуренції між «модними» фірмами, які демпінгували, пропонуючи більш вигідні умови розмитнення за рахунок зменшення платежів передусім до держбюджету.

За оцінками роботодавців, корупційний ринок на митниці у 2013 році склав понад 40 млрд. грн.

Тільки корупційна складова, пов’язана із контрабандою нафтопродуктів в Україну, склала у 2013 році 7 млрд. грн. — зазначена цифра податкових втрат бюджету підтверджується порівнянням даних Міненерго щодо споживання та виробництва нафтопродуктів та даними Міндоходів щодо експорту та імпорту нафтопродуктів.

ЗЕРНО

На сьогоднішній день на ринку зернових склалася ситуація при якій на оформлення дозвільних документів при перевезенні зернових територією України зернотрейдерами додатково сплачуються неофіційні платежі в розмірі 152 грн. за 1 тону. (це 9% офіційної експортної ціни FOB). З урахуванням того, що Міністерство сільського господарства США прогнозує у 2013-2014 маркетингових роках експорт з України понад 31 млн. т. зернових, мова йде про корупцію у масштабах близько 5 млрд. грн. на рік!

При цьому, за даними зернотрейдерів, левова частина зазначеної суми (а це близько 63, тобто майже 3 млрд. грн.) з цих платежів сплачуються в служби, які створені при Мінагрополітики (Державна ветеринарна та фіто санітарна служба України, Державна інспекція сільського господарства України), решта — Державній санітарно-епідеміологічній службі України, Державній адміністрації залізничного транспорту, обласним Державним адміністраціям, Державній екологічній інспекції України.

При цьому, за даними зернотрейдерів, левова частина зазначеної суми (а це близько 63%, тобто майже 3 млрд. грн.) з цих платежів сплачуються в служби, які створені при Мінагрополітики (Державна ветеринарна та фіто санітарна служба України, Державна інспекція сільського господарства України), решта — Державній санітарно-епідеміологічній службі України, Державній адміністрації залізничного транспорту, обласним Державним адміністраціям, Державній екологічній інспекції України.

РЕЄСТРАЦІЯ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

За проведення державної реєстрації тільки одного договору оренди земельної ділянки (речового права) неофіційно сплачується хабар від 300 до 1300 грн. а тепер порахуйте, за 2013 рік було укладено приблизно 4,7 млн. договорів оренди земельних ділянок.

Отже сільгоспвиробники тільки через корупційні схеми в реєстраційних службах втратили близько 1 мільярда гривень.

НАДРОКОРИСТУВАННЯ

Тільки протягом 2013 року було видано понад 820 спеціальних дозволів на користування надрами. В кожному випадку спеціальний дозвіл передбачає обов’язковість проведення моніторингу і наукового супроводження. Який насправді є паперовою корупційною схемою. Якщо за нашим підрахунком за попередні 3 роки було видано близько 2000 ліцензій, то лише за послуги моніторингу підприємства платили щорічно до 200 млн. гривень.

При цьому по багатьом підприємствам суми договорів на одне родовище складають від 150 тис. до 3 млн. грн. Тому загальна сума таких платежів у рази більше. Подальше використання цих коштів після надходження на рахунки спеціалізованих державних підприємств, що знаходяться в сфері управління Держгеонадр, невідоме.

Крім того, Держгеонадра за 2013 рік проведено майже 1500 планових та позапланових перевірок надрокористувачів, за якими прийнято 459 рішень про зупинення спеціальних дозволів або діяльності підприємств. Згідно законодавства, для відновлення дії спеціального дозволу необхідно одержати позитивний висновок спеціалізованого геологічного підприємства. Вартість висновку – від 60 до 250 тис. грн. Таким чином, сума додатково сплачених бізнесом коштів складає мінімум до 100 млн. грн. на рік.

Тобто, із врахуванням прямих готівкових хабарів щорічно по галузі мінімально «вимивалося» 500 млн. гривень.