Новости

25.01.2014

Визначені перспективи розвитку взаємодії роботодавців і НСПП у Харківській області

24 січня 2014 року, відбулась робоча зустріч виконавчого директора Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василя Григор’єва і начальника відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Олександра Дорожко.

Учасники проведеної зустрічі підвели підсумки співпраці Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» та відділення НСПП у минулому році та визначили перспективи розвитку взаємодії на 2014 рік.

Особливу увагу під час проведення зустрічі було приділено обговоренню ситуації на ряді промислових підприємствах області. Обидві сторонни висловили занепокоєння, що утворення у другому півріччі 2013 року заборгованості із виплати заробітної плати на ряді машинобудівних підприємсв, може привести до загострення в колективах соціально-економічної ситуації.

Виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор’єв наголосив, що на теперішній час на підприємствах мають місце тимчасові проблеми із виплатою заробітної плати, але задіяні керівництвом підприємств заходи, укладені договори дають впевненість в тому, що у лютому-березні поточного року на підприємствах відбудуться позитивні зміни, які дадуть змогу повністю ліквідувати заборгованість із виплати заробітної плати у першому півріччі 2014 року.

Розглядаючи стан вирішення колективних трудових спорів на підприємствах Харківської області, учасники зустрічі дійшли згоди щодо доцільності ініціювання проведення у березні 2014 року наради по обговоренню шляхів задоволення вимог найманих працівників структурних підрозділів ДП «Завод ім. В.О. Малишева» за участю представників профільних департаментів обласної державної адміністрації та об’єднання профспілок Харківської області.

Учасники робочої зустрічі відзначили корисність обговорення проблематики взаємовідносин, яка розглядалась та дискутувались під час зустрічі.

У той же час, і Василь Григор’єв, і Олександр Дорожко відзначали, що для більшої ефективності ведення соціального діалогу в області і, особливо його подальшого розвитку, необхідна системність у проведені семінарів, конференцій, тренінгів присвячених питанням соціального діалогу.

Зокрема, була досягнута домовленість про започаткування проведення спільних семінарів для сторін соціально-трудових відносин у районах Харківської області, як найбільш слабкій, у організаційному плані, ланці соціального діалогу на рівні територіальних громад.

Була також досягнута домовленість про необхідність постійного і оперативного обміну інформаційно-методичними та аналітичними матеріалами, взаємного інформування, з метою своєчасного прогнозування та врегулювання випадків дестабілізації, колективних трудових спорів, вжиття заходів по підвищенню рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин.

Сторонами зустрічі була висловилена впевненість, що подальший розвиток плідної співпраці матиме позитивний вплив на поліпшення соціально-трудових відносин як на підприємствах, так і в області в цілому та сприятиме подальшому поглибленню взаємодії між відділенням НСПП у Харківський області та Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт».