Новости

10.11.2010

Підписано Генеральну угоду на 2010 – 2012 роки

Вчора, 9 листопаду відбулося підписання Генеральної угоди між Кабінетом міністрів України, роботодавцями та профспілками про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки.

У церемонії підписання нової Генеральної угоди взяли участь: від Уряду України — Прем’єр-міністр України Микола Азаров, від сторони роботодавців — Голова Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко, від сторони профспілок — керівник Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні, Голова Федерації профспілок України Василь Хара.

Підписана Генеральна угода покликана узгодити між сторонами соціального діалогу на державному рівні найбільш актуальні питання соціально-економічної політики, насамперед, у сфері праці та ефективної зайнятості, режиму та умов праці, відпочинку та соціального захисту працівників.

При підписанні угоди, Сторонами зазначалося, що укладання нової Генеральної угоди та її реалізація створить умови для стабільного економічного розвитку та покращення якості життя населення.

У своєму виступі Голова СПО Олексій Мірошниченко зазначив, що ця Угода є для роботодавців знаковою, оскільки це перший документ, при напрацюванні якого разом застосували нові підходи та з самого початку об’єднали пропозиції всіх трьох сторін. Саме в цій Угоді роботодавці зробили значний і дуже важливий крок назустріч інтересам працівників. Сторона роботодавців запропонувала принципово нові підходи до оплати праці, які, на нашу думку, призведуть до підвищення рівня доходів працівників.

По-перше, слід вжити заходів щодо припинення практики посилення адміністративного та фіскального тиску з боку податкових та митних органів. Олексій Мірошниченко звернувся з проханням підтримати ініціативу СПО стосовно створення за участю роботодавців міжвідомчої робочої групи під керівництвом Прем’єр-міністра України для ведення спільної роботи над внесенням змін до Митного кодексу України.

По-друге, необхідно посилити участь роботодавців в бюджетному процесі. Як зазначалося, сьогодні вони фактично відсторонені від участі в ньому.

По-третє, бажано це більш активно залучати роботодавців до реалізації державної зовнішньоекономічної політики. Окремо Голова СПО наголосив на важливості присутності представників роботодавців на засіданнях Уряду.

Підсумовуючи свій виступ, Олексій Мірошниченко зазначив, що Генеральна угода на 2010-2012 роки є чудовим прикладом пошуку компромісу заради добробуту та процвітання нашої країни.

Кабінет міністрів, роботодавці та профспілки домовилися забезпечити за період з 2010 по 2012 рік середньорічне зростання середньомісячної реальної заробітної плати на рівні не нижче, ніж зростання реального ВВП.

Сторони домовилися забезпечити зростання середньої заробітної плати в цілому по економіці в 2010 році не нижче, ніж на 17,8% від рівня 2009 року, в 2011 році — не нижче, ніж на 15% від рівня 2010 року, в 2012 році — не нижче, ніж на 16% від рівня 2011 року.

При цьому сторони вирішили, що конкретні темпи зростання середньої заробітної плати повинні визначатися в галузевих угодах з дотриманням темпів, визначених Генеральною угодою.

Нагадаємо, уряд очікує зростання ВВП в 2011 році на рівні 4,5%, у номінальному вираженні він повинен скласти 1,253 трильйона гривень. Інфляція (грудень до грудня попереднього року) в 2011 році очікується на рівні 8,9%.

Голова ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президент Індустріальної групи «УПЕК» Анатолій Гіршфельд, коментуючи подію підписання Генеральної угоди, зазначив, що по-перше — це конкретний приклад досягнення реального результату конструктивізму учасників соціального діалогу на національному рівні при заходженні компромісних рішень по ряду складних проблем розвитку суспільства, по-друге — що підготовка проекту Генеральної угоди на новий строк, яка була розпочата ще на весні поточного року, дозволила сторонам угоди вийти на документ, який є компромісним і в цілому задовольняє сторону роботодавців.

Довідково

Генеральна угода укладається відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», яким визначено правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і власників.

Згідно з цим законом сторонами Генеральної угоди виступають:

— професійні спілки, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення угоди;

— власники або уповноважені ними органи, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення Генеральної угоди, на підприємствах яких зайнято більшість найманих працівників держави.

Генеральну угоду на 2010 — 2012 роки підписали:

— з боку уряду угоду — Прем'єр-міністр Микола Азаров,

— з боку роботодавців — голова спільного представницького органу Сторони роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко,

— з боку профспілок — керівник спільного представницького органу Всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань, голова Федерації профспілок України Василь Хара.

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні, якому згідно з Угодою про утворення Єдиного представницького органу сторони роботодавців для ведення колективних переговорів і укладення угод від 15.10.2009 р. делеговано відповідні повноваження:

— 21 всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців;

— 24 бізнес-асоціацій, які є партнерами та/або асоційованими членами відповідних об’єднань, що входять до складу Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

ВІД ПРОФСПІЛОК — Спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні, до якого увійшла 61 профспілка, у тому числі 2 профоб’єднання:

— Федерація профспілок України, яка представляє інтереси 42 профспілок;

— Федерація профспілок транспортників України та її членські організації – Профспілка залізничників і транспортних будівельників України і Всеукраїнська профспілка «Федерація профспілок авіапрацівників радіолокації, радіонавігації і зв’язку України»;

— 15 інших всеукраїнських професійних спілок та профспілкових об’єднань.