Новости

14.10.2010

Влада поділяє стурбованість роботодавців.

Харківські роботодавці стурбовані наростаючими проблемами підготовки робітничих кадрів для реального сектору економіки і цілеспрямовано акцентують увагу органів влади на розвиток негативних тенденцій у системі підготовки кадрів робітників, у першу чергу верстатників, а вірніше — на її відсутність у суспільстві.

На жаль, сьогодні можна прогнозувати факт наближення ще однієї кризи — «кризи робітничих кадрів», наслідки якої можуть бути не менш згубними для реального сектору економіки, аніж від фінансово-економічної.

Одну із причин цього, в ООР ХО «Граніт» бачать не тільки у послабленні уваги держави до цієї проблеми, але й у різкому зниженні у суспільстві за роки незалежності України престижу висококваліфікованої робітничої праці.

З метою відновлення втраченого престижу висококваліфікованої праці робітників підприємств машинобудівної галузі, підвищення його привабливості і пропаганди передового досвіду, за ініціативи Голови Ради Об’єднання «Граніт» Анатолія Гіршфельда у Харкові четвертий рік проводяться Чемпіонати робочої майстерності «Золоті руки».

Ідеологія цього заходу — підняти роль, значимість і престижність робітничої професії у регіоні хоча б у межах групи підприємств, що входять до складу Харківського обласного Об’єднання роботодавців «Граніт».

Ось чому, розвиток соціального діалогу щодо задоволення потреб ринку праці кваліфікованими робітничими кадрами є сьогодні одним з пріоритетних напрямків у діяльності Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт».

З огляду на важливість цієї проблеми, Рада ООР ХО «Граніт» неодноразово на протязі 2010 року порушувала перед Федерацією роботодавців України питання внесення до Кабінету міністрів пропозицій щодо необхідності радикальних змін в підготовку робітничих кадрів в системі професійно-технічних навчальних закладів.

Тезу про те, що подальший розвиток економіки неможливий без створення ефективної та гнучкої системи підготовки робітничих кадрів, поділяє і Адміністрація Президента України.

У листі Адміністрації Президента України на звернення Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні щодо нагальної потреби підготовки робітничих кадрів для реального сектору економіки, признано доцільним розроблення Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки та необхідності передбачити в проекті Державного бюджету України на 2011 рік кошти на розвиток цієї сфери.

Розв'язання проблеми розвитку професійно-технічної освіти потребуватиме об'єднання зусиль центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, об'єднань роботодавців та профспілок, наукових установ, навчальних закладів.

Саме в рамках Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки, концепція якої була схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 1723, можливо створити належні умови для якісної підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб економіки та ринку праці.