Новости

25.09.2013

НОВИНИ КОМПАНІЙ: ЗАВОДУ «ПІВДЕНКАБЕЛЬ» — 70 РОКІВ

20 вересня колектив Харківського заводу «Південкабель» відзначив 70-річчя свого підприємства.

У дні святкування був введений в експлуатацію новий цех з виробництва пожежобезпечних кабелів. Ця продукція затребувана на ринку, оскільки такі кабелі прокладаються на об'єктах, де висуваються підвищені вимоги по правилам протипожежної безпеки, з великим скупченням людей і там, де від пожежі може бути значнний матеріальний збиток: АЕС, аеропорти, з/д вокзали, школи, лікарні, супермаркети, торговельні центри, стадіони, кінотеатри, музеї, метро, багатоквартирні житлові будинки і т.п. Вони забезпечують функціонування в умовах пожежі різних систем безпеки: ліфтів, витяжної вентиляції, аварійного освітлення, насосів систем автоматичного пожежогасіння, систем кондиціонування і т.п.

На відкритті цеху були присутні заступник голови Харківської облдержадміністрації А.В. Моченков, голова Харківської обласної ради С.І. Чернов, директор Департаменту підприємництва та споживчого ринку Харківської міської ради О.М. Проскурін. Також у відкритті цеху взяли участь президент фірми «NIEHOFF» (Німеччина) Хейнц Рокенхойзер, президент групи компаній KNILL (Австрія) Георг Кнілл, чиє високотехнологічне обладнання встановлено в цеху.

На святкування 70-річчя заводу приїхали президент асоціації «Интеркабель», членами якої є кабельні компанії світу, доктор технічних наук, професор І.Б. Пєшков, президент асоціації «Електрокабель», до складу якої входять кабельні заводи країн СНД, Г. І. Мещанов, президент фірми «MAILLEFFER» (Швейцарія) Ларс Фагерхольм, представники компанії «TROESTER» (Німеччина), з якими завод «Південкабель» співпрацює протягом багатьох років у рамках реалізації власного плану з технічного переозброєння виробництва.

У пуску цеху взяли участь і директори провідних кабельних заводів країн СНД, керівники фірм, які займаються просуванням продукції заводу «Південкабель» як у країнах ближнього, так і далекого зарубіжжя, керівники компаній, з якими завод тісно працює в одній технологічному ланцюжку.

У грудні 1999 р. на заводі було реалізовано перший інвестиційний проект з організації виробництва емальованих проводів на обладнанні фірми «MAG» (Австрія) . Другий інвестиційний проект на 9,4 млн. дол. — у липні 2003р. введений в експлуатацію цех площею 5,5 тис. кв. м і розпочато промислове виробництво силових кабелів з ізоляцією з поліетилену на напругу 6-110 кВ перетином струмопровідної жили до 1000 мм2. Наступний проект 2004 року в рамках спеціального режиму інвестиційної діяльності передбачав розробку конструкцій сучасних волоконно-оптичних кабелів, в тому числі з дротяною бронею, і введення в лад цеху для їх випуску на базі обладнання фірми NEXTROM (Фінляндія) та інших провідних зарубіжних фірм.

У травні 2006 р. введено в експлуатацію цех з виробництва захищених і самоутримних ізольованих проводів перерізом до 120 мм2 в один- і багатожильному виконанні, призначених для повітряних ЛЕП підвищеної надійності електропостачання. У 2008 р. на заводі успішно реалізований ще один інвестиційний проект з освоєння виробництва силових кабелів з ізоляцією із зшитого поліетилену на напругу 6 ... 330 кВ перетином жил до 2000 мм2. Споруджений в рамках проекту новий цех став більш високою ступінню в освоєнні наукомісткої та високотехнологічної сучасної кабельної продукції і дозволив вперше в СНД освоїти промислове виробництво кабелів такого класу напруги. Виготовлені кабелі на надвисока напруга 330 кВ поставлені, зокрема, на Березовську ГРЕС (Білорусь) для облаштування кабельної лінії довжиною 9 км, де пройшла випробування після їх прокладки і зараз успішно експлуатується.

Кабелі заводу «Південкабель» з ізоляцією із зшитого поліетилену пройшли сертифікаційні випробування і отримали міжнародні сертифікати якості Європейського випробувального центру «КЕМА» (Голландія). Слід зазначити, що настільки високої якості продукції підприємству вдалося досягти, зокрема, завдяки використанню технологічного обладнання провідних у цій галузі фірм Німеччини, Австрії, Франції, Швейцарії, Італії, Іспанії, США та інших держав.

Загальний обсяг інвестицій у всі виробництва заводу за останні роки склав більше 300 млн. грн.

Сьогодні підприємство випускає більше 18 тис. різних маркорозмірів кабельно-провідникової продукції.

У дні святкування ювілею кращі працівники заводу були нагороджені Почесними грамотами та Подяками облдержадміністрації, обласної ради, міської ради, Харківського об'єднання профспілок, адміністрації Фрунзенського району Харківської міськради, Почесними грамотами підприємства, фотографії передовиків виробництва вивішені на Дошку пошани, прізвища кращих занесені до заводської Книги пошани. З 70-літнім ювілеєм «Південкабелю» колектив підприємства привітала делегація Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» на чолі з першим заступником голови Ради ООР ХО «Граніт» Леонідом Яновим.