Новости

20.07.2010

Неповернення ПДВ є критичною проблемою для машинобудування і в першу чергу для його високотехнологічних галузей - Анатолій Гіршфельд.

Харківські роботодавці, як в цілому і вся Федерація роботодавців України, надзвичайно стурбовані ситуацією, яка загрозливими темпами розвивається навколо відшкодування податку на додану вартість і на сьогодні фактично є загрозою реальному секторові української економіки.

Починаючи з травня 2010 року, середній темп зростання заборгованості з відшкодування ПДВ (на момент оформлення заборгованості ПДВ — облігаціями) зростає в середньому на 2,4 млрд. грн. щомісячно.

Ось чому ця болюча проблема для вітчизняних товаровиробників стала темою прес-конференції «Невідшкодування ПДВ — загроза для вітчизняної економіки», що була проведена 19 липня 2010 року Федерацією роботодавців України.

Виступаючи на прес-конференції, голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президент Індустріальної групи «УПЕК» Анатолій Гіршфельд висловив відношення Харківських роботодавців щодо використання ПДВ як засобу тиску держави на підприємців.

«Неповернення ПДВ є значною проблемою для машинобудування Харкова і в першу чергу для його високотехнологічних галузей — авіабудування та машинобудування, зазначив Анатолій Гіршфельд. – Для цих галузей вітчизняної економіки неповернення ПДВ є насправді критичною проблемою».

У особливо непростій ситуації знаходяться промислові підприємства – експортери, котрі не зважаючи на кризу, проводять технічне переоснащення з метою підвищення конкурентоспроможності своєї продукції.

Як повідомив на прес-конференції Анатолій Гіршфельд, станом на кінець травня 2010 року заборгованість держави перед Індустріальною групою «УПЕК», яка виникла ще з травня 2009 року, склала 33,47 млн. грн. До кінця 2010 року, за відсутністю виплат з бюджету, заборгованість сягне 79 млн. гривень, що складе 135% суми щомісячних операційних витрат цього підприємства. Подальше затягування державою введення в дію механізмів відшкодування ПДВ може призвести до зупинки всього виробництва та, як наслідок, до втрати не менше 3-х тисяч працівників робочих місць.

В умовах кризи особливо важливою є підтримка високотехнологічного сектору економіки, до якого, зокрема, відносяться підприємства машинобудівної галузі. На жаль, як констатували на прес-конференції її учасники, ситуація складається з точністю до навпаки. Саме високотехнологічні підприємства, що інвестують у свій розвиток, ввозячи нове обладнання, сплачують величезні суми ПДВ при його розмитнені. Такі підприємства залишаються без обігових коштів у зв’язку з неповерненням ПДВ після здійснення експорту своєї продукції.

Анатолій Гіршфельд запропонував Федерації роботодавців звернутися до Президента України з проханням вжити невідкладних заходів щодо покращення ситуації з відшкодуванням ПДВ, визначити чіткі строки випуску ПДВ-облігацій, забезпечити своєчасне відшкодування поточного ПДВ та прийом декларацій по ПДВ, внести зміни до Державного бюджету щодо збільшення загальної суми відшкодування.