Новости

13.05.2010

Покладання на роботодавців фінансової відповідальності за неефективне використання «медичних» коштів Держбюджету, абсолютно неприйнятне, - позиція ООР ХО «Граніт».

Обговоривши у членських організаціях Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» (ООР ХО «Граніт») Законопроект Міністерства охорони здоров’я «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування», ООР ХО «Граніт» висловив свою позицію щодо неприйняття проекту цього Закону, про що було направлено відповідного листа до Федерації роботодавців України.

Член президії Ради Федерації роботодавців України і член Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд вважає, що цей законопроект не може бути підтриманий в цілому з багатьох причин:

По-перше, абсолютно неприйнятним є покладання на роботодавців фінансової відповідальності за неефективне використання коштів Державного бюджету, які спрямовуються до системи охорони здоров'я сьогодні. Розробник Законопроекту (МОЗ України) «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування» пропонує запровадити додаткові страхові збори на медичне страхування, за рахунок яких фактично компенсувати недостатність коштів Державного бюджету.

Харківські роботодавці наголошують на тому, що запропонована система не має нічого спільного із страховою медициною, яка передбачає не фінансування всієї медицини з розрахунку кількості потенційних пацієнтів, а оплату конкретних медичних послуг застрахованій особі під контролем страховика, — і тому фактично є новим податком на медичне обслуговування.

По-друге, на даний момент ведуться переговори з укладання Генеральної угоди на новий строк, окремим пунктом проекту якої передбачається розробка аналогічного за назвою законопроекту. За результатами попередніх консультацій, Сторони одностайно вважають за можливе запроваджувати цей вид страхування, але на базі вже існуючої структури — Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У зв’язку з цим, ООР ХО «Граніт» принципово не підтримується пропозиція щодо утворення нової бюрократично-чиновницької установи.

Харківські роботодавці також не підтримують ідею організації Фонду медичного страхування при Міністерстві охорони здоров'я України, пояснюючи це тим, що коштами соціального страхування мають управляти ті, хто їх сплачує та може забезпечити контроль за їх ефективним використанням.

Крім того, запровадження соціального медичного страхування має здійснюватись єдиним законом, який у тому числі визначатиме діяльність його суб'єктів. Тому, Харківські роботодавці вважають за недоцільне передбачення прийняття ще одного окремого закону про ще один фонд — збирача з роботодавців ще одного податку.

«Збільшення фактичного навантаження по сплаті роботодавцями страхових внесків (податків) неминуче призведе до росту собівартості товарів, вдарить по конкурентоздатності внутрішнього товаровиробника, понизить і без того низький рейтинг підприємницького середовища як у Харківській області, так і в Україні в цілому», — так прокоментував своє відношення до положень цього законопроекту Голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», член Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Анатолій Гіршфельд.

У Об’єднанні організацій роботодавців Харківської області «Граніт» вважають, що не вийшовши з фінансово-економічного кризового клінчу 2009 року, у разі запровадження цього закону, наслідки можуть бути легко передбачувані — зростання заборгованості по заробітній платі, ще більша тінізація трудових відносин, та зростання корупції. Все це не узгоджуються із задекларованою політикою Уряду щодо спрощення умов господарювання та створення сприятливого середовища для зміцнення національних товаровиробників, зростання економіки і добробуту громадян країни.

Федерація роботодавців України разом зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, підтримавши позицію Харківських роботодавців, офіційно висловили спільну позицію щодо проекту Закону України «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування», розробленого Міністерством охорони здоров'я України від 16.04.10. та категорично наполягають на необхідності запровадження компенсаторних механізмів, які б з урахуванням запровадження нового виду внесків на медичне страхування збалансовували та не збільшували навантаження по сплаті податків та інших обов’язкових платежів. Також Сторона роботодавців на національному рівні запропонувала Уряду України відмовитись від подальшого розгляду запропонованого проекту закону та повернутись до спільного напрацювання його нової редакції в рамках роботи з реалізації Генеральної угоди на 2010-2012 роки.