Новости

03.10.2013

Як зміняться мита після підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС

Підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС передбачає зниження ввізного мита для українських товарів майже до 0% (зокрема, у сільському господарстві зараз тариф становить 23,8%, після підписання — 0,3%, у харчопромі — з 23,2% до 0,7%, у хімпромі — з 4,2% до 0%, металургія знизить мита з 2,1% до 0%, а легка промисловість — з 11,2% і 5,9% до 0%).

За повідомленням Українського бізнес-ресурсу (УБР), Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів перше дослідження Угоди про асоціацію з ЄС.

Після підписання угоди Україна отримає в першу чергу короткострокові вигоди, такі як ліквідація тарифних бар'єрів, повідомила на прес-конференції Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту.

Так, підписання Угоди передбачає зниження ввізного мита для українських товарів майже до 0%. Також Угодою передбачено тарифні квоти — певна кількість товарів буде ввозитись за новими правилами, а понад квоти — за діючими нині митними тарифами. /p>

У свою чергу, у результаті підписання документа з'явиться якась асиметрія на користь України. Так, ЄС знизить тарифи відразу, а в України буде на вжиття таких заходів до 10 років, а по деяких товарах — 15 років.

Планується, що зміни, передбачені Угодою, будуть прийняті дуже швидко.

За матеріалами ubr.ua