Новости

22.04.2010

Колективний договір - оплот правових гарантій для соціальних партнерів - Василь Григор’єв

21 квітня відбулося засідання обласної ради профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, у роботі якого прийняв участь виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв.

На засіданні було обговорено широке коло питань щодо стану та розвитку соціального партнерства при виконанні умов діючих колективних договорів між роботодавцями та найманими працівниками та перспективах цієї роботи до кінця 2010 року.

У відповідності до колективних договорів, на Харківських підприємствах автомобільного та сільськогосподарського машинобудування господарськими керівниками і власниками, в основному, виконувались взяті зобов’язання щодо поліпшення умов і безпеки праці, своєчасного введення мінімальної заробітної плати, забезпечення гарячим харчуванням, створення умов для відпочинку працюючих та їх дітей. Незважаючи на глибоку фінансово-економічну кризу, у минулому році не допущено масових звільнень працівників підприємств автосільгоспмашинобудування чи їх повної зупинки.

Як зазначив у своєму виступі начальник управління по роботі з персоналом Харківського тракторного заводу Віктор Логачов, у складних і дуже непростих умовах роботи ХТЗ у 2009 році, коли завод із 12 місяців працював лише 5 місяців, підприємству вдалося зберегти кістяк висококваліфікованих фахівців робочих кадрів і сьогодні на ХТЗ працює більше 3000 чоловік.

У ході обговорення, розглядалися питання вдосконалення у 2010 році колдоговірної роботи, умов і охорони праці, збереження соціальних гарантій для працівників галузі.

«Усі ми добре розуміємо, що колективний договір — це правовий акт, укладений між працівниками підприємства та роботодавцем, регулюючий їх соціально-трудові відносини, — зазначив Василь Григор'єв, виступаючи на засіданні. — Але сьогодні, у період політичної і економічної нестабільності, інфляції, безробіття, колективний договір — ще й той важель, який необхідно перетворити у надійний оплот правових гарантій для обох сторін договірних відносин.

— Ось чому, коли мова йде про колективний договір, роботодавець і працівник та його профспілка — це соціальні партнери, а не так, як іноді виникає спроба представити роботодавця як противника прав і соціальних гарантій працюючих».

У зв’язку зі складною фінансово-економічною обстановкою, учасники наради зійшлися на тому, що сьогодні головне у колдоговірній роботі 2010 року — це максимально зберегти досягнуті позиції у захисті соціально-економічних гарантій трудових колективів та закласти добру основу для економічного відродження підприємств автомобільного та сільськогосподарського машинобудування Харківського регіону.