Новости

21.04.2010

Харківські роботодавці виступають проти прийняття законопроекту про впровадження індикативного рівня оплати праці

Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)”, висловлює свою принципову незгоду з запропонованими новаціями уряду, про що було направлено відповідного листа до Федерації роботодавців України з пропозицією вжити заходів щодо недопущення прийняття вищезгаданного законопроекту.

Розглянувши звернення Харківських роботодавців та звернення роботодавців інших регіонів України, Федерація роботодавців України разом зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні звернулась до прем’єр-міністра України щодо недопущення прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)».

Нагадаємо, що розроблений Держкомпідприємництвом проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)» передбачає запровадження умовного показника рівня заробітної плати, з якого повинні будуть збиратись податки та збори. Розмір цього, так званого індикативного рівня оплати праці, пропонується встановлювати кратним мінімальній заробітній плати (МЗП) таким чином, щоб «інші кваліфіковані працівники» сплачували податки і збори не менше ніж з суми, яка дорівнює 2 МЗП, бухгалтери — 3 МЗП, а директори не менше ніж з 5-ти МЗП.

При цьому на думку роботодавців. реальний рівень заробітних плат залишатиметься незмінним чи, навіть, зменшиться через збільшені податкові відрахування із заробітку особи. Тож працівникам і роботодавцям пропонується у багатьох випадках сплачувати податки і збори з незаробленої (не нарахованої) заробітної плати.

Федерація роботодавців України вважає, що прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)». призведе до збільшення фіскального навантаження та вимивання обігових коштів, росту цін на закупівельні комплектуючі та подорожчання продукції до 30%, що зробить продукцію підприємства ще більш не конкурентноздатною.

Саме тому, ФРУ разом зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, рішуче заперечують проти подібних дій та сподіваються на розуміння цієї позиції з боку уряду.