Новости

16.09.2013

Робоча група ООР ХО «Граніт» з питань орендної плати за землю розпочала роботу

На виконання досягнутих домовленостей голови ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолія Гіршфельда і Харківського міського голови Геннадія Кернеса про проведення консультацій щодо нових ставок орендних платежів за земельні ділянки, на яких розташовані підприємства, 16 вересня у офісі Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» відбулося перше зібрання робочої групи фахівців з напрацювання узгоджених підходів і пропозицій.

«Земельні питання» завжди були і залишаються складними і непростими. Актуальність цих проблем підсилює те, що вони зачіпають не тільки питання орендних платежів за землю, а й земельний податок, де існує немало неясностей.

Як відомо, у відповідності до статті 228 Податкового кодексу України, який вступив у дію у 2011 році, мінімальний річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності був встановлений на рівні не менше 3% нормативної грошової оцінки землі. Максимальна ж межа орендної плати визначена на рівні 12%.

На думку роботодавців, перехід до нових, на рівні максимальних, ставок орендної плати за землю, для багатьох підприємств може мати серйозні соціально-економічні наслідки. Адже різке збільшення орендної плати за землю призведе до ще більшого зростання фіскального навантаження на бізнес, вимивання обігових коштів. Адже орендарі землі — це, передусім, роботодавці, виробничі, будівельні, комунальні підприємства та підприємства теплокомуненерго. Тобто підприємства, які створюють реальні робочі місця, наповнюють бюджети усіх рівнів та підтримують життєдіяльність країни.

Виходячи, з одного боку, із законності вимог положень Податкового кодексу України, з іншого — із значного зростання фіскального тиску на вітчизняного товаровиробника, в разі реалізації цих положень, — Харківські роботодавці та Харківська міська рада розпочали консультації щодо процедури внесення змін до договорів оренди землі та напрацювання економічно обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення та диференціації нормативних показників, ставок та коефіцієнтів для розрахунку розміру орендної плати за землю для підприємств м. Харкова.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ СКЛАД РОБОЧОЇ ГРУПИ:

  • Григор’єв Василь Васильович — виконавчий директор ООР ХО «Граніт», — голова робочої групи;
  • Янов Леонід Іванович — голова Ради засновників ТОВ «Харківський завод підйомно-транспортного устаткування», перший заступник голови Ради ООР ХО «Граніт», — заступник голови робочої групи;
  • Князєв Павло Вікторович — заступник виконавчого директора ООР ХО «Граніт», — секретар робочої групи.

Члени робочої групи:

  • Вірьовкін Олег Миколайович — юрисконсульт ПАТ «Завод «Південкабель»;
  • Гугля Людмила Миколаївна — головний бухгалтер ПАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря»;
  • Данілін Євген Юрійович — заступник директора з юридичних питань ДП «Завод «Електроважмаш»;
  • Ковальова Наталія Анатоліївна — заступник фінансового директора по аудиту АТ «УПЕК»;
  • Максимова Людмила Вікторівна — начальник юридичного відділу ПАТ «Електромашина»;
  • Нестеренко Дмитро Миколайович — заступник генерального директора з кадрів, режиму та правової роботи ВАТ «Турбоатом»;
  • Новіков Максим Костянтинович — начальник економічного управління ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД»;
  • Поскрєбалін Олексій Олександрович — заступник директора юридичного департаменту АТ «УПЕК»;
  • Тюменцев Віталій Юрійович — заступник начальника департаменту з корпоративних та правових питань АТ «ХТЗ»;
  • Шефель Віктор Володимирович — заступник директора департаменту з фінансово-економічних питань Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП).

До уваги роботодавців!

Свої пропозиції до робочої групи роботодавці Харківської області можуть направляти на адреси:

E-mail: granit-fru@ukr.net, Факс: 777-01-91