Новости

19.04.2010

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ: Уряд хоче відновити перспективні території

З 1 січня 2011 року в Україні може бути відновлена діяльність територій перспективного розвитку зі спеціальним режимом оподаткування, який був скасований у 2005 році.

Відповідний законопроект, розроблений Міністерством економіки, найближчим часом розгляне комітет економічної політики Кабінету міністрів України.

Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на Комерсант-Україна, документ був затверджений на засіданні уряду Юлії Тимошенко ще 27 січня. Але Кабмін Миколи Азарова за місяць роботи майже не змінив його, як і прийняті ним документи з дерегуляції підприємництва.

Як випливає з документа, відзначає видання, ТПР може створюватися на території з населенням до 50 тис. осіб на термін, який буде встановлений Кабміном з урахуванням соціально-фінансового стану селища, села, міста або його частини.

На ТПР буде введений режим спеціальної митної зони, в рамках якого будуть впроваджуватися інвестиційні проекти на суму від 10 млн. євро для виробництва експортної продукції.

Інвесторам, як і п'ять років тому, обіцяні податкові преференції. Бізнес на десять років буде звільнений від сплати податку на прибуток, а з товарів, які ввозитимуться на ТПР з-за кордону, не будуть стягуватися мито і ПДВ.

Пільги будуть поширюватися тільки на товари, які будуть використовуватися для реалізації вищеназваних проектів (крім транспортних засобів, підакцизних товарів і товарів групи 1-24).

Всі товари, що ввозяться з митної території України на ТПР, будуть обкладатися податками на загальних підставах. Робота на ТПР не звільняє від сплати податку з доходів фізосіб, внесків до соціальних фондів та плати за землю.

Попередній уряд пропонував у своєму варіанті законопроекту всі ці норми. Відмінність у тому, що раніше пропонувалося проводити узгодження інвестиційних проектів в Кабміні протягом 60 днів, а зараз — безстроково.

Крім того, у разі порушень інвестором своїх зобов'язань місцевим органам влади законопроект обіцяє надати право приймати рішення про дострокову ліквідацію свідоцтва про реєстрацію інвестпроекту, тоді як у старому законопроекті ці повноваження закріплювалися за адміністрацією ТПР.

У Верховній Раді України вважають шанси на відродження ТПР високими. Член парламентського комітету з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва Михайло Чечетов (Партія регіонів) вважає, що для «відмивання грошей та корупційних схем» спецзони цього разу використані не будуть, вони стануть стимулом для залучення інвестицій.

Глава комітету Наталія Королевська (БЮТ) пропонує виключити можливість надання преференцій певного бізнесу законом про держбюджет.

Обидва депутата впевнені, що без запровадження кримінальної відповідальності як відносно чиновників, що видають дозвіл на відкриття ТПР з метою ведення сумнівного бізнесу, так і відносно інвесторів, які порушують умови договору, в Україні будуть відновлені колишні схеми.