Новости

05.09.2013

НОВИНИ КОМПНІЙ: Пройшла акредитацію нова унікальна випробувальна станція ХАРП

Харківський підшипниковий завод, один з найбільших у СНД виробників підшипникової продукції, що входить до Індустріальної групи УПЕК, акредитував унікальну лабораторію для проведення сертифікаційних випробувань залізничних підшипників.

Інвестиції у створення даної випробувальної станції, яке розпочалося у 2011 році, склали понад 2,5 млн. EUR.

Атестат Федеральної служби з акредитації РФ «Росакредітація», виданий відповідно до вимог ГОСТ ІСО / МЕК 17025-2009, а також НБ ЖТ ЦТ-ЦВ-ЦЛ 014-2003 «Підшипники кочення буксові для рухомого складу залізниць. Норми безпеки», дійсний до липня 2017 року.

Область акредитації включає в себе випробування:

  • підшипників кочення для букс рухомого складу залізниць і підшипників роликових радіальних з короткими циліндричними роликами за параметрами якості металу, термообробки, твердості, глибини загартованого шару поверхні, макро-і мікроструктури кілець і роликів, геометричних розмірів і зазорів, низькотемпературної міцності поліамідних сепараторів і довговічності (ресурсу) підшипників;
  • підшипників кочення буксових радіальних з короткими циліндричними роликами (у тому числі здвоєних) і конічних дворядних касетного типу для рухомого складу залізниць за параметрами якості мастила і гамма-відсоткової напрацювання до відмови.

Заступник генерального директора УПЕК з досліджень та розробками доктор технічних наук Едуард Сімсон акцентував увагу на тому, що новий випробувальний центр володіє унікальними можливостями.

«При створенні стендів ми ставили завдання моделювати особливості експлуатації підшипникового вузла, характерні, у першу чергу, для простору «колії 1520&кaquo;, — пояснив Е.А.Сімсон. — Йдеться про підвищену динамічності, оксіальних навантаженнях, перекоси, викликаних гнучкістю конструкції візка, — загалом, про специфіку залізниць країн СНД. Тому ми не пішли шляхом придбання готових стендів — вони не можуть моделювати подібні особливості. Ми пройшли шлях від розробки конструкції, проектування, самостійного виготовлення механічної частини стендів до спільного з німецькими компаніями створення систем управління, налагодження, запуску та впровадження. Це вдалося зробити за короткий проміжок часу — тим більше для компанії, яка не мала подібного досвіду».

«Новий випробувальний центр скоротить час на перевірку надійності підшипникових вузлів у порівнянні з натурними випробуваннями в 3-5 разів, — підкреслив директор залізничного дивізіону ІГ УПЕК В'ячеслав Юров. — Це дасть можливість скоротити витрати на дослідження при створенні нових продуктів і всі види випробувань, у тому числі сертифікаційні, для ХАРП. Одним з ключових переваг для нас також стане можливість швидше виводити на ринок нові продукти. А споживачам, крім підвищення експлуатаційної надійності розроблюваних буксових підшипників, це дозволить знизити витрати на їх ремонт і технічне обслуговування».

Створена випробувальна лабораторія входить до складу Випробувального центру ХАРП, вже акредитованого для проведення сертифікаційних випробувань підшипників. Для створення лабораторії були виготовлені спеціальні стенди, що дозволяють проводити обов'язкові кваліфікаційні випробування, а також стендові випробування з визначення гамма-відсоткової напрацювання підшипників до відмови. Три випробувальних стенду, обладнані електромеханічними вузлами навантаження — це спільна розробка відділу нестандартного обладнання та автоматизації виробничих процесів Українського конструкторсько-технологічного бюро підшипникової промисловості (УКТБПП), що входить в ІГ УПЕК, і Об'єднаного інженерного центру УПЕК. Системи управління і реєстрації параметрів для цих стендів розроблені фірмою Beckhoff (Німеччина), система змащення й охолодження виготовлена фірмою Hydroma (Чехія). Ще два стенди, обладнані гідравлічними вузлами навантаження і системою управління фірми Blumenbecker (Німеччина).».

Довідка.

ПуАТ «Харківський підшипниковий завод» , (АТ «ХАРП») засноване у 1947 році, спеціалізується на виробництві кулькових підшипників загальнопромислового призначення і роликових підшипників для залізничної галузі та транспортного машинобудування під торговою маркою HARP (ХАРП). Є лідером у СНД з виробництва підшипників для сільгоспмашинобудівних підприємств. Продукція ХАРП також використовується в автомобільній, гірничодобувній і електротехнічній промисловості, металургії. Всього виробляє більше 500 типів підшипників. Встановлена виробнича потужність — близько 30 млн. шт. підшипників на рік. З 2000 року на підприємстві діє система менеджменту якості, що відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO-9001/2000.

Чистий дохід підприємства в 2010 році — 648 100 000 грн., Що на 34,2% вище показника 2009 року. (2009 р. — 482 900 000 грн.). За підсумками 2010 року завод зафіксував прибуток у сумі 13,9 млн. грн. (у 2009 р. — 35,5 млн. грн.).

АТ «ХАРП» у 2012 р. отримав чистий дохід 745 700 000 грн. За підсумками року завод зафіксував прибуток у сумі 3,1 млн. грн.

Індустріальна група УПЕК (ІГ УПЕК) — одна з найбільших в Україні приватних компаній, що спеціалізуються в машинобудівному бізнесі, виробник комплектуючих, вузлів і устаткування для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. Споживачами продукції компанії є практично всі конвеєрні підприємства СНД.

ІГ УПЕК створена у 1995 році і сьогодні розвивається як клієнтоорієнтована інженерна індустріальна група.

Напрямки діяльності ІГ УПЕК:

  • виробництво компонентів для залізничного та автомобільного транспорту: ПуАТ «Харківський підшипниковий завод» (ХАРП), АТ «Оскольський підшипниковий завод ХАРП» (ОПЗ ХАРП), ПрАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ), ТОВ «Українська ливарна компанія» (УЛК);
  • электротехника: ПуАО «Харьковский электротехнический завод «Укрэлектромаш» (ХЭЛЗ), Специально конструкторское бюро (СКБ) «Укрэлектромаш»;
  • електротехніка: ПуАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ), Спеціально конструкторське бюро (СКБ) «Укрелектромаш»;
  • верстатобудування: ПуАТ «Харківський верстатобудівний завод «Харверст».

У сферу управління ІГ УПЕК також входить ряд інших підприємств. Консолідований обсяг валових продажів ІГ УПЕК без трансфертів за підсумками 2012 р. склав 1 629 225 000 грн.