Новости

21.08.2013

Федерація роботодавців запровадила моніторинг розмитнення українських товарів на російській митниці

У Федерації роботодавців України запровадили моніторинг процесу розмитнення українських товарів на російській митниці. Моніторинг стосуватиметься як товарів, що потрапили під посилений режим митного контролю у РФ до 20 серпня, так і тих товарів, до яких особливий режим контролю з 20 серпня цього року має бути пом’якшений згідно домовленостей, які були досягнуті під час переговорів, що відбулись 19 серпня у Москві між робочою групою з врегулювання питань українсько-російських торговельних відносин та вищим керівництвом Федеральної митної служби Росії.

Як зауважують у Федерації роботодавців України, зрозуміло, що перейти відразу в режим штатного розмитнення українських товарів неможливо. Розпочаті митні процедури контролю мають бути завершені у відповідності до нормативно-правових актів РФ, якими керується Федеральна митна служба. Для одночасної повної відміни застосування додаткових процедур контролю до українських товарів теж необхідний певний час.

У свою чергу, Федерація роботодавців України вважає своєю задачею моніторити реальну ситуацію, що відбувається на митних кордонах з Росією під час проходження процедури розмитнення українськими товарами.

«Враховуючи останні події, що відбувались під час розмитнення українських товарів на російській митниці, Україні також необхідно перш за все подумати про мінімізацію ризиків повторення подібних ситуацій у майбутньому. Для цього слід, можливо, розробити схему обміну інформацією щодо профілю ризиків між митними органами обох країн, щоб у разі виникнення сумніву відносно товарів або сертифікатів походження, контроль та перевірки проводились ще на стадії оформлення експортних вантажів на митній території України», — наголосив генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов, який брав участь у вищезгаданому засіданні у Москві.

Крім того, за його словами, Україні необхідно передбачити верифікацію сертифікатів походження з України для тих випадків, коли російська сторона матиме сумніви у сертифікації походження певних видів продукції або конкретних груп товарів.

Заступник голови Ради ФРУ Дмитро Олійник зазначив, що аналогічні проблеми можуть очікувати Україну після 1 січня 2015 року, коли набудуть чинності нові технічні регламенти Митного Союзу. «Якщо до цього часу не буде вирішене питання, що сертифікати відповідності технічним регламентам будуть видаватись уповноваженим на це органом з сертифікації в Україні, ми отримаємо повторення ситуації, коли українські постачальники товарів, сировини, обладнання отримують ускладнення митних процедур та збільшення термінів розмитнення вантажів. Більше того, можливе виникнення ризику, коли вже відвантажений товар не зможе пройти сертифікацію і буде змушений повернутись в Україну», — сказав Дмитро Олійник.

У Федерації роботодавців України також зазначили, що зі свого боку, планують провести відповідні попередні консультації з Російським союзом промисловців та підприємців, який є найвпливовішою організацію, що представляє інтереси російського бізнесу.

Увага!

Виконавча дирекція Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» проводить щоденний оперативний моніторинг реальної ситуації, що відбувається на митних кордонах з Росією під час проходження процедури розмитнення товарів Харківських підприємств-експортерів.

Харківські підприємства можуть відправляти інформацію про хід розмитнення українських товарів на російській митниці до Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» на електронну адресу granit-fru@ukr.net або на факс 771-01-91.