Новости

06.08.2013

Зареєстровано законопроект, покликаний стимулювати розвиток вітчизняних сільгоспмашинобудівників

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект (№ 3034), покликаний стимулювати розвиток вітчизняного сільгоспмашинобудування, одним з ініціаторів якого є народний депутат України, Голова Міжфракційного об’єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців — роботодавців України», голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» в частині уточнення поняття «ступінь локалізаці». Адже аналіз, проведений провідними виробниками сільгосптехніки свідчить про те, що існуюче формулювання не є ефективним як для уже діючих підприємств вітчизняної галузі сільгоспмашинобудування, так і для нових.

Таке неефективне законодавче визначення ступеня локалізації призводить до того, що підприємства, які займаються лише складанням техніки без повноцінного виробничого процесу, знаходяться в більш вигідному становищі. Сьогодні на підприємствах вітчизняного сільськогосподарського машинобудування створюється продукція з високим ступенем доданої вартості.

Разом з тим, за чинного порядку, навіть за умови створення на підприємстві продукції з 95% вітчизняних складових та інших витрат, при розрахунку ступеню локалізації буде враховано тільки 47%. Це автоматично позбавляє таке підприємство права на державну підтримку.

Законопроект №3034 пропонує розраховувати ступінь локалізації у відповідності із затратами, понесеними на її виробництво. До складу таких затрат, крім визначених на сьогоднішній день матеріалів, комплектуючих та деталей, пропонується ще відносити вартість деталей, вузлів власного виробництва, заробітну плату з нарахуваннями, енергоресурси, а також утримання і ремонт технологічного обладнання.

Прийняття вищезазначеного проекту закону розширить можливості освоєння виробництва вітчизняними підприємствами сучасної конкурентоздатної техніки та дозволить спростити отримання державної підтримки для прискорення технічного переоснащення АПК — переконані ініціатори проекту закону. Крім цього, його прийняття стимулюватиме впровадження прогресивних технологій в аграрному виробництві за рахунок високопродуктивної техніки вітчизняного виробництва, що дасть можливість сільськогосподарським товаровиробникам збільшити виробництво конкурентоспроможної продукції.