Новости

26.07.2013

Промисловість тримається на таблетках

Промисловість залишається у стані рецесії, хоча темпи падіння обсягів виробництва у червні сповільнилися, пише «Комерсант». Це сталося завдяки активізації декількох галузей, зокрема фармацевтики. Експерти не бачать передумов для зростання економіки, хоча продовжують вірити у можливість скорочення темпів падіння до 0% до кінця року.

Спад промислового виробництва в Україні, за підсумками I півріччя, склав 5,3%, заглибившись за місяць на 0,1 процентний пункт (п.п.). При цьому місячні показником червня виявилися набагато краще травневих. Нагадаємо, у травні Держкомстат зафіксував обвал промислового виробництва (-9,3%), викликаний великою кількістю вихідних днів у першій декаді. Минулого місяця спад сповільнився до 5,7%. Втім, червневий ріст обсягів виробництва порівняно з травнем склав лише 1,6%.

Найбільш позитивною новиною стали результати роботи переробної промисловості після спаду у травні на 12,7% зростання у червні склало 2,4% (за підсумками півріччя — 2,4%). При цьому ключові галузі промисловості продовжують показувати спад.

Падіння виробництва у металургії сповільнилося з 11,22 до 6,77%, у машинобудуванні — з 18,11 до 10,33%, у харчовій промисловості — з 10,22 до 7,99. Зростання спостерігається лише у деревообробній промисловості +33% і фармацевтиці +28,44%.

Поступове гальмування спаду відзначається і у добувній промисловості з 44 до 1,66%, а також у поставках електроенергії, газу, пари і конденсованого повітря з 3,88 до 1,55%.

«Наслідками червня виявилися трохи краще очікуваних, проте все I півріччя темпи роботи промисловості були дуже нерівними - поліпшення ситуації змінювалося новим спадом. Тому робити висновки варто після кварталу стабільної роботи промисловості, тим більше, що позитивну динаміку забезпечили лише кілька галузей, у першу чергу фармацевтика», — говорить керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук. Фармацевтика показала у червні зростання на 28,4%, а в цілому за I півріччя — на 22,3%.

Винятком стала лише хімічна промисловість: за місяць спад у ній поглибився з 16,2% до 22,1%. «Ми втрачаємо внутрішній ринок, оскільки, крім падіння внутрішнього попиту, існує фактор агресивного імпорту. Ми не можемо конкурувати з продукцією країн, що мають свої родовища газу. Зараз ми ініціювали антидемпінгове розслідування проти поставок складних добрив з Росії, Білорусії та Узбекистану — можливо це допоможе захистити вітчизняне виробництво», — розповів президент «Украгрохімхолдинг» Сергій Лісковський.

На тлі відносно стабільної роботи промисловості, інші галузі економіки показують гіршу динаміку. Спад у будівництві поглибився з 17,8% до 19,2%, а в транспортній сфері залишився на рівні 6,5%. Також сповільнюються темпи зростання у роздрібній торгівлі — з 11,6% до 11,2%. Винятком стало сільське господарство, темпи зростання якого покращилися з 5,1% до 15,4% за рахунок більш раннього початку збирання зернових і більш значного врожаю. При таких показниках спад ВВП України за підсумками I півріччя буде оцінений у 0,9-1,1%, очікує директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

За оцінками економістів, економіка у II півріччі продовжить розвиватися стрибкоподібно. «Підстав для сталого зростання поки немає. Крім нестабільного зовнішнього попиту, у країні спостерігається падіння внутрішнього попиту», — уточнює Віталій Ваврищук. «Економіка почне показувати зростання як завдяки базі порівняння, так і за підтримки аграрного сектору. Однак зайво розраховувати на останній фактор не слід: хоча врожай і буде великим, у ньому велика частка дешевого фуражного зерна. Можливо, у II півріччі дадуть ефект урядові програми з активізації економіки», — пояснив пан Геєць. За його словами, навіть у цьому випадку зростання ВВП буде близький до нуля.

За матеріалами uspp.org.ua