Новости

23.07.2013

НОВИНИ КОМПАНІЙ: "Турбоатом" виготовив унікальний гідрозатвор для Зарамагської ГЕС-1

У липні 2013 року фахівці Харківського підприємства, — флагману вітчизняного енергомашинобудування, — ВАТ «Турбоатом» здали замовнику перший унікальний шаровий гідрозатвор для гідроелектростанції, що будується — Зарамагської ГЕС-1 (Росія).

За повідомленням прес-служби підприємства, затвор для такого напору води — 760 м, «Турбоатом» виготовив вперше. Для російських ГЕС такий напор є рекордним, що обумовлено природними умовами: річка Ардон, на якій будується станція, протікає в гірській місцевості на висотах 1730-1010 метрів.

Устаткування пройшло гідравлічні, функціональні та міцнісні випробування. Сторони підписали акт здачі-приймання про те, що всі параметри відповідають нормам.

За словами заступника гендиректора, технічного директора ВАТ «Зарамагська ГЕС» Анатолія Гамаонова: «Сьогодні ми приймаємо перший затвор, який є окремою одиницею основного гідромеханічного обладнання. Передтурбінний затвор призначений для оперативного і аварійного перекриття напірного водоводу, що подає воду до гідротурбіні ковшового типу».

Контракт на поставку був підписаний в кінці 2010 року. Для Зарамагської ГЕС-1 (Росія) «Турбоатом» виготовить два кульових передтурбінних затвора діаметром 2 м з динамічним напором 760м і статичним напором 635м для ковшових турбін.

Станція входить в каскад ГЕС на річці Ардон в Алагирський районі Північної Осетії. У його складі Головна ГЕС і Зарамагська ГЕС-1 загальною проектною потужністю 352 МВт. Будівництво станцій почалося у 1976 році.