Новости

10.07.2013

У Парламенті зареєстровано законопроект, що має вирішити проблему з виплатою роботодавцями пільгових пенсій за списками 1 і 2

Для Харківських роботодавців, як і для всієї української промисловості, вкрай актуальною є проблема, пов’язана з вимогою законодавства відшкодувавати підприємствами витрати на доставку та виплату пенсій за віком, призначених на пільгових умовах або за так званими списками 1 і 2.

Особливо актуальне це питання для промисловості Харківської області, де роботодавці змушені проводити відшкодування по спискам № 1 та № 2 десяткам тисяч працівників. Станом на кінець 2010 року, 77 630 чол. отримували пільгові пенсії за списками 1 і 2, тобто за роботу у шкідливих і важких умовах. Станом на кінець 2012 року ця цифра по регіону дещо зменшилась — до 75 443 чол.

Виходячи з актуальності проблеми відшкодувавання підприємствами витрати на доставку та виплату пенсій призначених списками 1 і 2, Харківські роботодавці системно і наполегливо ставили це питання перед органами виконавчої влади, вносили відповідні пропозиції до Федерації роботодавців України.

Проаналізувавши ситуацію в цілому по Україні, Федерація роботодавців України на початку 2013 року ініціювати розробку проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо пільгового пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (реєстр.№2531-а). Даний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді 4 липня цього року народним депутатом, головою Міжфракційного об’єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців — роботодавців України» Анатолієм Гіршфельдом — головою Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт».

У зазначеному проекті закону передбачена зміна механізму забезпечення додаткових пенсійних гарантій працівникам, зайнятим у шкідливих та важких умовах праці. Законопроект передбачає скасування зобов’язань роботодавців відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на доставку та виплату пенсій за віком, призначених на пільгових умовах.

При цьому, акумулювання коштів необхідних для фінансування пільгових пенсій відбуватиметься за рахунок сплати роботодавцями, у яких є робочі місця із шкідливими і важкими умовами, підвищеного розміру єдиного соціального внеску (для списку №1 — +15%, для списку № 2 — +7%) за осіб, які сьогодні працюють у шкідливих та важких умовах. Як наголошують у Федерації роботодавців України, таким чином, передбачається безпосередня економічна зацікавленість роботодавця у зменшенні шкідливого впливу виробничих факторів на здоров’я працівників.

Крім цього, вищезазначений документ передбачає розстрочення на п’ять років боргу по виплаті пільгових пенсій, який за даними Федерації роботодавців України станом на травень місяць цього року склала майже 5,5 млрд. грн.

Цей законопроект є першим серйозним кроком на шляху до стимулювання роботодавців покращувати умови праці — переконані у Федерації роботодавців України.

Довідка.

В Україні, станом на кінець 2011 року, 1 млн. 476 тис. людей отримували пільгові пенсії за списками 1 і 2. З цієї кількості, на промисловість приходиться 96,3% працівникі, де кожен 5-тий працівник отримує пенсію за роботу у шкідливих і важких умовах.