Новости

04.07.2013

Подальше реформування податкової системи – ключове питання засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради

Подальше реформування податкової системи та системи пенсійного забезпечення в Україні — ці питання стали ключовими, які розглядались під час чергового засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради (далі — НТСЕР), що відбулось у будинку Федерації профспілок України 3 липня 2013 року.

Розглядаючи стан реформування податкової системи в Україні заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник зазначив, що роботодавці ставляться з розумінням та в цілому підтримують ідею подальшого реформування податкової, або ж, навіть, фіскальної системи. За його словами, бізнесу також імпонує ідея подальшої гармонізації бухгалтерського та податкового обліку. Проте, як зауважив Дмитро Олійник, комплексне реформування оподаткування прибутку підприємств має здійснюватись виважено, а не поспіхом.

«Головна проблема на сьогодні полягає не стільки у змінах, що необхідно внести до чинного законодавства, скільки у дотриманні законодавства, передусім контролюючими органами», — наголосив Дмитро Олійник. Адже, як зазначив він, бюджетна заборгованість з відшкодування ПДВ та масове безпідставне визнання контролюючими органами угод нікчемними з метою донарахування грошових зобов’язань аж ніяк не свідчить про позитивні сигнали податкового реформування.

«Дуже важливо усвідомити, що за такої ситуації, може просто настати час, коли вже ні одне управлінське рішення або реформа, якими б правильними вони не були, не допоможуть спасти складну ситуацію у бізнес-середовищі», — підкреслив заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Значна увага в ході засідання НТСЕР була приділена питанню стану реформування системи пенсійного забезпечення. Виступаючи по цьому питанню генеральний директор Федерації металургів України Сергій Притоманов акцентував увагу на питанні відшкодування підприємствами пільгових пенсій за так званими списками 1 і 2.

Сергій Притоманов поінформував, що приріст обсягу щорічних відшкодувань пенсій на пільгових умовах за списками 1 і 2 щорічно зростає. Так з 2005 по 2012 роки він склав 267%. «Ще у 2008 році обсяг відшкодувань Пенсійним фондом від підприємств зрівнявся з обсягом заборгованості. Фактично, у 2012 році обсяг виплат склав 3,728 млрд. грн., а заборгованість склала 4,821 млрд. грн. У травні місяці цього року заборгованість склала 5,424 млрд. грн» , — резюмував генеральний директор Федерації металургів України Сергій Притоманов.

За його словами, таку ситуацію, зокрема, має вирішити зниження навантаження на роботодавців по відшкодуванню пільгових пенсій принаймні на 50%, внесення законодавчих ініціатив з обмеження права продовжувати працювати у шкідливих умовах на отримання пільгової пенсії, а також законодавче врегулювання питання про призначення права на пенсію тільки за результатами атестації робочих місць.

Довідка.

Національна тристороння соціально-економічна рада — постійно діючий орган, завданням якого є ведення соціального діалогу. НТСЕР складається з рівної кількості представників сторін профспілок, роботодавців та Кабінету Міністрів України. До основних задач НТСЕР відноситься напрацювання консолідованої позиції соціального діалогу відносно стратегії економічного та соціального розвитку України, підготовка і представлення узгоджених рекомендації та пропозицій Президентові України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України з питань формування та реалізації державної економічної та соціальної політики, регулювання трудових, економічних, соціальних відносин.

Членом Національної тристоронньої соціально-економічної ради є Анатолій Гіршфельд — голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», народний депутат України.