Новости

26.06.2013

З 1 липня контролюючим органам заборонено штрафувати бізнес без рішення суду

У підприємців не буде необхідності звертатися до судів для оскарження рішень контролюючих органів про застосування штрафів в результаті перевірок — з 1 липня 2013 держоргани повинні будуть самі просити суд підтвердити свої дії.

Президент України Віктор Янукович 25 червня підписав закон № 353-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у здійсненні господарської діяльності».

Як повідомляє прес-служба глави держави, закон вводить новий підхід до прийняття контролюючими органами заходів реагування до суб'єктів господарювання.

Зокрема, контролюючим органам забороняється без рішення суду призупиняти діяльність підприємства. Крім того, якщо контролюючий орган виносить рішення про прийняття інших заходів реагування за результатами перевірок (наприклад, про застосування штрафних санкцій, винесенні приписів про усунення недоліків тощо), то він також зобов'язаний звернутися до суду для підтвердження такого рішення (ці випадки будуть встановлені галузевими законами).

Тобто, підприємці звільняються від обтяжливих процедур оскарження в судах прийнятих рішень про накладення санкцій. Такий підхід набуде чинності з 1 липня 2013 року.

Таким чином, з прийняттям закону підприємці будуть огороджені від застосування до них контролюючими органами неадекватних заходів.

Також законом скасовується введення нового напрямку експертизи проектів будівництва; органи пожежного нагляду позбавляються права брати участь у проведенні експертизи проектів будівництва, оскільки така експертиза здійснюється експертними організаціями; скасовується необхідність подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки по об'єктах будівництва, які введені в експлуатацію, а також по об'єктах, на які раніше органи пожежного нагляду видали відповідний дозвіл.

За матеріалами news.eizvestia.com