Новости

01.06.2013

На регіональному рівні, і роботодавці, і місцеві виконавчі органи влади зобов’язані знайти розумний компроміс щодо мінімізації кількості фіскальних перевірок - Василь Григор'єв

31 травня у Харківській облдержадміністрації відбувся круглий стіл з питання: «Про стан захисту конституційних основ підприємницької діяльності у Харківській області». У ньому взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова облради Сергій Чернов, заступники губернатора Олег Анпілогов, Юрій Сапронов та Андрій Моченков, прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, представники силових структур та громадських організацій. Спільний представницький орган роботодавців Харківської області на дискусії круглого столу представляв Василь Григор'єв — виконавчий директор Об'єднання організацій Харківської області «Граніт».

У своєму вступному слові Михайло Добкін зазначив, що у даний час в Україні існують проблеми, які заважають розвитку бізнесу, змушують його або згортатися, або йти в тінь, що є взагалі неприйнятним. На засіданні Комітету з економічних реформ у квітні Президент України озвучив цю проблему і поставив пріоритетну задачу для органів державної влади та місцевого самоврядування — усунути наявні на шляху бізнесу перепони, викорінити факти порушення прав підприємців і ліквідувати незаконні втручання в діяльність підприємств усіх форм власності, – наголосив Михайло Добкін.

За словами губернатора, законодавцем передбачено цілий перелік конкретних дій, які дозволили б знизити тиск на бізнес, але в цілому вони не змінили ситуацію. Сьогодні керівники силових структур Харківської області готові знайти точки дотику, щоб мати можливість швидко реагувати на випадки, коли неправомірно перевіряють підприємства, заважають працювати, створюють штучні бар'єри і втручаються в їх господарську діяльність.

На думку Василя Григор'єва, радикально змінити ситуацію можна лише на законодавчому рівні. А що стосується заходів на регіональному рівні, і роботодавці, і місцеві виконавчі органи влади зобов'язані знайти розумний компроміс, який дозволив би мінімізувати кількість перевірок та фактів фіскального тиску на бізнес. Тим більше, що якраз роботодавці створюють подавляючу більшість робочих місць і наповнюють державний бюджет. Тому для роботодавців, представників бізнесу життєво важливою сьогоднішньою проблемою є задача розірвати ланцюг постійних перевірок різними контролюючими структурами та звести їх до цивілізованої, економічно-правової обгрунтуваної кількості. І головне для розвитку бізнесу — усунення самої можливості незаконних перевірок.

Учасники круглого столу з питання «Про стан захисту конституційних основ підприємницької діяльності у Харківській області» дійшли згоди щодо назрілої необхідності створення в області спільної робочої групи, яка розробить механізм забезпечення ефективної протидії фактам незаконного втручання у підприємницьку діяльність та попередження тиску на суб'єкти малого та середнього бізнесу.