Новости

21.05.2013

Настав час переглянути програми Стратегії сталого розвитку Харківської області

20 травня відбулося розширене засідання Харківського регіонального комітету з економічних реформ під головуванням голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна, у роботі якого взяв участь керівник секретаріату Спільного представницького органу роботодавців регіону, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв.

«Стратегія сталого розвитку Харківського регіону до 2020 року— це документ, який є економічною біблією для влади. Завдяки реалізації цієї Стратегії Харківщина вже два роки поспіль посідає лідерські позиції в рейтингу оцінювання Кабінету Міністрів України. Але економічна ситуація вносить корективи в наше життя. Тому настав час переглянути низку програм. Для того, щоб дати рекомендації обласній раді, яка має ексклюзивне право вносити зміни до цього документу, я б хотів його обговорити і чітко визначити, де нам потрібно внести корективи. Хочу акцентувати увагу, що це не глобальні зміни до Стратегії сталого розвитку регіону, а точкове коригування», — зазначив Михайло Добкін.

Заступник голови Харківської облдержадміністрації, відповідальний секретар Харківського регіонального Комітету з економічних реформ Юрій Сапронов нагадав, що у Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року для кожного стратегічного завдання передбачені конкретні механізми реалізації — насамперед, це розробка і фінансування державних і регіональних цільових програм за основними напрямками розвитку регіону. Зараз таких програм 39.

«Головна мета сталого розвитку Харківської області — забезпечення високої якості життя населення на основі побудови соціально орієнтованої, природозберігаючої, інноваційної економіки», — заявив Юрій Сапронов.

На засіданні Харківського регіонального комітету з економічних реформ було зазначено, що Стратегія сталого розвитку регіону успішно реалізується в області вже білше двох років. Вона вносить системність, визначає найбільш важливі точки докладання фінансових ресурсів місцевих бюджетів і стимулює інвестиційну політику області. У той же час, механізми реалізації Стратегії потребують коригування. Це пов'язано, насамперед, з тим, що протягом останніх двох років на державному рівні ухвалено ряд нових нормативних документів і програм, і ті заходи і завдання, які в них позначені, повинні знайти відображення у регіональній Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року.

Від роботодавців регіону на засіданні виступив генеральний директор ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе» Сергій Серебряков, який підтримав ініціативу Харківської обласної держадміністрації про необхідність створення Концепції державної цільової програми розвитку виробництва вітчизняної системи машин і обладнання сільськогосподарського призначення для обробки ґрунту на період до 2020 року.

За підсумками роботи, Харківський регіональний комітет з економічних реформ прийняв відповідні рішення. В тому числі, з метою забезпечення умов для сталого розвитку економіки та підвищення її конкурентоспроможності, було вирішено підготувати проект положення та структурно-організаційну схему Департаменту конкурентоспроможності Харківської обласної державної адміністрації.