Новости

21.05.2013

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, покликаний обмежити повноваження контролюючих органів визначати податкові наслідки визнання правочинів недійсними або нікчемними

Обмежити повноваження контролюючих органів у частині визначення податкових наслідків визнання правочинів недійсними або нікчемними, покликаний законопроект №2018-а, що був зареєстрований у Верховній Раді України 16 травня цього року. Серед головних ініціаторів проекту закону голова Міжфракційного об‘єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців — роботодавців України», голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

Цим документом пропонується чітко розмежувати процедурні функції та компетенцію відносно прийняття рішень про збільшення або зменшення грошових зобов’язань та податкових баз платника податку у випадках визнання правочинів недійсними або нікчемними між контролюючими та судовими органами влади.

На сьогодні зазначене питання нормативно не врегульовано. Це призводить до невпевненості платників податків відносно правильності визначення ними грошового зобов’язання, збільшення витрат контролюючих органів та платників податків на судове супроводження справ зазначеної категорії, а також завантаженості судів та винесення ними діаметрально протилежних за змістом рішень.

«Така ситуація погіршує адміністрування ПДВ та податку на прибуток, зменшує якість самостійного визначення та сплати податків платниками. Як наслідок, збільшується кількість конфліктів між контролюючими органами та платниками податків, а значить зменшується інвестиційна привабливість української економіки», — наголосив Анатолій Гіршфельд.

Прийняття закону №2018-а дозволить поліпшити адміністрування податків та створити передумови для підняття України у рейтингах з легкості ведення бізнесу— йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Довідка.

Міжфракційне об‘єднання народних депутатів «За вітчизняних промисловців та підприємців — роботодавців України» було створено 19 березня 2013 року.

До складу міжфракційного об‘єднання «За вітчизняних промисловців та підприємців — роботодавців України» входять народні депутати України: Сергій Аверченко, В‘ячеслав Богуслаєв, Таріел Васадзе, Валерій Дубіль, Сергій Дунаєв, Олександр Єдін, Ігор Єремеєв, Віктор Жеребнюк, Юлій Іоффе, Валерій Іщенко, Сергій Кальцев, Володимир Кацуба, Анжеліка Лабунська, Ярослав Москаленко, Валерій Мошенський, Олександр Нечаєв, Василь Поляков та Дмитро Святаш.