Новости

08.05.2013

Що необхідно знати при раптовому візиті податківців

Бізнес будь-якого рівня може зіткнутися з ситуацією, коли у двері вашого офісу увійде інспектор податкової служби і захоче ознайомитися з вашою фінансовою діяльністю.

Під час позапланової перевірки він буде проводити певні дії, задавати певні питання і обов'язково попросить надати документи, що відображають фінансову діяльність вашої фірми. Обставини, що змусили податкову службу прийти до вас з позаплановою перевіркою, прописані у статті 78 ПКУ (неподання звітів, недостовірність відображеної у звіті інформації і т.д.), повідомляє Бухгалтер 911.

Перед тим, як здійснити позапланову перевірку, керівник податкової інспекції повинен видати відповідний наказ і копію цього наказу вручити платнику податків під розписку, а безпосередньо перед перевіркою уповноважений працівник податкової служби зобов'язаний надати направлення, підписане керівником податкової служби про проведення перевірки та надати посвідчення посадової особи (важливо, щоб дані у посвідченні посадової особи відповідали даним, зазначеним у направленні на прове-дення перевірки). Неподання зазначених документів є підставою для недопущення посадових (службових) осіб органу державної податкової служби до проведення перевірки.

Позапланова документальна виїзна перевірка має істотну відмінність від фактичної перевірки. Відмінність полягає в тому, що при проведенні фактичної перевірки податко-ва служба не попереджає своїм повідомленням платника податків про свій візит.

Позапланова документальна податкова перевірка повинна тривати не більше 15 робочих днів для великого бізнесу, п'яти робочих днів для малого бізнесу і десяти робо-чих днів для інших платників податків. Податкова перевірка може бути продовжена за рішенням керівника податкової служби на десять робочих днів для великого бізнесу, два робочих дна для малого і п'ять робочих днів-для інших платників податків.

Тривалість фактичних перевірок не може перевищувати десять діб. Продовження строку таких перевірок здійснюється за рішенням керівника органу державної податкової служби не більше ніж на п'ять діб.

Звичайно ж, рішення про продовження строку перевірки повинно бути прийнято лише з підстав, чітко визначених у законодавстві.

За матеріалами buhgalter911.com