Новости

24.04.2013

Роботодавці і профспілкa АСМУ звірили свої позиції

Сьогодні, 24 квітня відбулося засідання Харківської обласної ради профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України з порядком денним «Про роботу господарських керівників та первинних профспілкових організацій по виконанню положень Генеральної, Галузевої та Регіональної угод і рекомендацій обласної ради профспілки для включення у колективні договори на 2013 рік», у роботі якої взяв участь і виступив виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Василь Григор'єв.

У своєму виступі, заступник голови Харківської обласної ради профспілки працівників АСМУ Дмитро Степанюк, проаналізувавши хід виконання колективних угод на підприємствах галузі, зупинився на необхідності знаходження спільних підходів роботодавців і профспілок у вирішенні непростих соціально-економічних питань розвитку трудових колективів автосільгоспмашинобудування у 2013 році з метою недопущення зниження досягнутих соціальних стандартів захисту працівників.

Доповідач зазначив, що не зважаючи на складні фінансово-економічні умови господарської діяльності, більшості підприємств та організацій галузі у 2012 році вдалося зберегти чисельність працюючих та уникнути масових звільнень. З підприємств і організацій галузі було звільнено за скороченням штатів 143 працівника, що становить 1,26% і відповідає нормам Галузевої угоди.

«Сьогодні, у зв'язку з ростом проблем у реальному секторі економіки, більшість підприємств галузі знаходяться у вкрай складних економічних умовах, — зазначив виступаючи на засіданні виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор'єв.

«Роботодавці вкрай стурбовані тим, що під гаслом наповнення бюджету, йде відверте вимивання оборотних коштів підприємств, що вже відчувається на стабільній роботі підприємств галузі, ставиться під сумнів виконання як діючих колективних договорів, так і рівень наповнення «соціальної складової» нових колективних договорів, — зазначив Василь Григор'єв. — У цих непростих умовах, коли гостро стоїть питання подолання негативних процесів у економіці підприємств і промисловості в цілому, роботодавці вважають, що через соціальний діалог, ми повинні знаходити прийнятні компроміси і закріплювати їх у своїх колективних договорах», — наголосив Василь Григор'єв.

Василь Григор'єв виклав учасникам засідання позицію роботодавців Харківської області і Федерації роботодавців України, що тільки через створення робочих місць, через підвищення конкурентоспроможності підприємств, через підтримку національного виробника роботодавці бачать шлях до стабілізації економіки, а значить і до вирішення соціальних проблем.