Новости

22.04.2013

УВАГА: Представляємо Реєстр контролюючих органів

На сьогоднішній день в Україні проводити перевірки бізнесу мають право 70 держорганів. За минулий рік вони здійснили понад 2 мільйони перевірок як малих, так і великих підприємств, причому більше 40% перевірок були позаплановими. Середній розмір штрафу за підсумками інспекцій склав 479 гривень, а витрати держави на проведення однієї перевірки сягають 11,6 тис. гривень. Про це заявив заступник Голови Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко під час презентації Національного реєстру контролюючих органів, складеного експертами ФРУ.

Реєстр контролюючих органів дає підприємцям розуміння який держорган, коли, скільки разів та що саме може перевіряти. Зменшення кількості перевірок, повноважень контролюючих органів дозволить бізнесу суттєво скоротити витрати та підвищити свою конкурентоспроможність. Уряд також може значно скоротити витрати держбюджету на утримання контролюючих структур — функції багатьох з них перетинаються та дублюються.

За останній рік Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ провів зустрічі з бізнесменами у восьми регіонах. Підприємці відзначають, що часті перевірки численних контролерів ускладнюють роботу підприємств. Одним з рекордсменів серед підприємств-членів ФРУ за кількістю перевірок є агропромислова компанія «Нібулон». У 2012 році її діяльність перевірили 533 рази, а сумарна тривалість перевірок сягнула 977 днів у 2011 році.

«Ми повинні налагодити публічний контроль над діяльністю перевіряючи органів. Повинні бути зрозумілими функції та повноваження кожного з них. Наша мета — домовитись з владою про максимальне скорочення кількості контролерів та про створення єдиного порядку проведення перевірок. В результаті — це суттєво спростить умови ведення бізнесу в Україні», — зазначив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ 4 квітня під час зустрічі з керівниками та власниками підприємств Запорізької області.

Сьогодні 44 держустанови мають право обмежити або зупинити роботу підприємств. У 2012 році була призупинена робота 154,6 тисяч підприємств. За оцінками ФРУ, середня тривалість простоїв підприємств складає 45 робочих днів. Обсяг недоотриманої виручки зупиненими підприємствами за один день простою складає 600 млн.-1 млрд. грн. За весь 2012 рік обсяг збитків для підприємств ФРУ оцінює щонайменше у 27 млрд. грн.

«Втрати підприємств через зупинки контролюючими органами колосальні. Через це втрачають усі — і бізнесмени, які отримують збитки, і держава, яка не отримує відрахування до держбюджету», — відзначив Олексій Мірошниченко.

Довідка.

Робота зі складання Національного реєстру контролюючих органів Федерація роботодавців України розпочала у вересні 2012 року.

Реєстр представлений у вільному доступі на сайті reestr.fru.org.ua.