Новости

11.03.2010

Хронічна нестача обігових коштів – одна із головних причин нестабільної роботи підприємств та виникнення боргів.

11 березня 2010 року відбулось засідання тимчасової надзвичайної комісії обласної державної адміністрації щодо своєчасності сплати податків, зборів, виплати заробітної плати, інших соціальних виплат, членом якої є голова ради об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд.

За дорученням Анатолія Гіршфельда, у роботі комісії прийняв участь виконавчий директор об'єднання роботодавців Василь Григор’єв.

Як зазначалось під час наради, станом на 1 березня поточного року, за даними моніторингу, загальна заборгованість із виплати заробітної плати в області складає 117,3 млн. гривень, у тому числі, на економічно активних підприємствах — 96,1 млн. гривень.

Борг підприємств, установ та організацій по внесках до Пенсійного фонду на аналогічний період складає 221,6 млн. гривень з врахуванням фінансових санкцій та пені. Податковий борг до зведеного бюджету по області складає 2228,3 млн. гривень, до Державного бюджету – 2054,1 млн. гривень, та з початку 2010 року зменшився відповідно на 820,2 млн. гривень та 831,9 млн. гривень.

Значними боржниками промислової сфери залишаються ДП «ХЕМЗ», ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка», ДП «Завод ім. Малишева» та деякі інші.

Виступаючи на нараді, Василь Григор'єв акцентував увагу учасників засідання, що основними причинами нестабільної роботи підприємств та виникнення заборгованості з виплати заробітної плати та внесків до соціальних фондів стала хронічна нестача обігових коштів, несвоєчасність розрахунків з підприємствами за виготовлену продукцію та надані послуги. У цих умовах, кожне підприємство потребує індивідуальних підходів, а керівництво підприємств-боржників більш ініціативно і творчо підходити до вирішення проблем боргів.

Засідання комісії проходило під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ігоря Терехова.