Новости

01.03.2010

Проект «Правил…», у разі його прийняття міськрадою як нормативного документу, встановлює необгрунтовано жорсткі правила гри для товаровиробника - Анатолій Гіршфельд.

У п'ятницю 26 лютого 2010 року під головуванням Анатолія Гіршфельда відбулося спільне засідання Ради об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» та Правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт».

На засіданні було розглянуто ряд питань поточної діяльності обласних організацій роботодавців щодо захисту інтересів товаровиробника на основі більш конструктивного соціального діалогу з органами влади на місцях, в тому числі і питання спільної роботи з Харківською міськрадою щодо розробки нових «Правил приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м. Харкова».

Серед розглянутих питань, учасники засідання обговорили підсумкові матеріали робочої групи сторони роботодавців щодо внесення змін до запропонованого міськрадою проекту «Правил…». З інформацією про проведену роботу виступив член робочої групи Михаленко В.Г. — старший науковий співробітник інституту проблем машинобудування, кандидат технічних наук.

У ході спільної роботи, комунальним підприємством міськради ««Харківочиствод» було узгоджено частину пропозицій роботодавців до проекту «Правил…». Однак, по деяких принципових позиціях, проектом передбачається встановлення завищених нормативів вмісту у стічних водах підприємств окремих речовин, при чому таке завищення - необгрунтоване ні практикою, ні наукою. Тобто, наперед, товаровиробник ставиться у положення постійно винного та такого суб'єкта господарювання, який підлягає штрафним санкціям.

«Проект «Правил…», в разі його прийняття міськрадою як нормативного документу, встановлює необгрунтовано жорсткі і несправедливі правила для товаровиробника, - наголосив Анатолій Гіршфельд. — Запропоновані КП «Харківочиствод» вимоги до промислових відходів є необгрунтовано жорсткими та такими, що не дають змоги підприємствам працювати без нарахуваня безпідставних штрафних санкцій».

Так, у разі прийняття запропонованих КП «Харківочиствод» норм «проекту «Правил…», навіть воду із свердловини та міського водопроводу не можна скидати у каналізаційну мережу без штрафних санкцій, незважаючи на те, що її склад відповідає ГОСТ 2874-82 (питна вода).

На засідання були запрошені та виступили члени робочої групи сторони роботодавців Леонов А.Ю — начальник управління охорони праці та екології ДП «Електроважмаш», Волобуєва Г.С — начальник відділу екології заводу «Південкабель», Устименко Н.М. — начальник відділу екології заводу «Турбоатом», Юськова Л.К. — начальник лабораторії Харківської бісквітної фабрики, Бойко Д.Л — депутат Харківської міської ради.

У роботі спільного засідання обласних організацій роботодавців прийняла участь і виступила Яковлєва О.В. — головний спеціаліст Головного управління охорони навколишнього середовища у Харківській області.

Виходячи з того, що нові «Правила …» матимуть значний вплив на господарську діяльність підприємств, було прийнято рішення про необхідність особистої зустрічі голови ради об'єднання роботодавців А.М. Гіршфельда з М.М. Добкіним щодо узгодження позицій роботодавців і КП «Харківочиствод» по спірним питанням проекта «Правил…» та знаходження компромісного рішення. Виконавчій дирекції обласної організації роботодавців було доручено у триденний строк доопрацювати висновки робочої групи та підготувати обгрунтованого листа до Харківського Голови Добкіна М.М.