Новости

27.03.2013

Роботодавці створюють Комітет з питань технічного регулювання на ринку Митного союзу

Федерація роботодавців України розпочала створення Комітету з питань технічного регулювання, до якого увійдуть представники різних секторів економіки та галузевих організацій роботодавців. Про це ФРУ вже поінформувала у своїх зверненнях Прем’єр-міністра України Миколу Азарова та Міністра економічного розвитку і торгівлі України Ігоря Прасолова.

Основним завданням у роботі зазначеного Комітету стане підготовка технічних регламентів за відповідними напрямками економіки та розробка ефективних способів захисту інтересів українських товаровиробників на ринках країн Митного союзу.

Роботодавці вважають, що напрацьовані Комітетом матеріали можуть бути використані в рамках роботи Координаційної групи з питань технічного регулювання, яка була створена на виконання підписаного у 2012 році Меморандуму між Євразійською економічною комісією та Кабінетом Міністрів України. Така співпраця об’єднає потреби бізнесу і зусилля держави, спрямовані на ефективну адаптацію національних виробників до нових вимог технічного регулювання на ринку Митного союзу – наголошують в Федерації роботодавців.

З метою представництва інтересів національного бізнесу в рамках роботи з реалізації положень Меморандуму про співробітництво з питань технічного регулювання між ЄЕК та КМУ, Федерація роботодавців України звернулась до уряду з проханням включити до складу Координаційної групи з питань технічного регулювання генерального директора Федерації роботодавців України Руслана Іллічова.

Довідка .

З 1 січня 2015 року на території країн Митного союзу припиняють діяти чинні технічні регламенти. Замість них будуть діяти виключно нові 47, які охоплюють практично всю товарну номенклатуру українського експорту на території Митного союзу.

У 2012 році експорт українських товарів на ринки країн Російської Федерації, Казахстану і Білорусі перевищив 28 млрд. дол. США, з яких 37,6% припадає на високотехнологічну продукцію машинобудування. Наприклад, частка Митного союзу в загальному експорті залізничного транспорту складає 89%, в тому числі високошвидкісного — 99%. Також основними позиціями експорту товарів з України до Митного союзу є метали, продукція хімічної промисловості, харчові продукти та сільськогосподарські товари.