Новости

05.02.2013

На слабкому економічному фундаменті підприємства не можна створити надійну систему соціального захисту працівників – Василь Григор'єв

5 лютого відбулася нарада-семінар для господарських керівників та голів профспілкових комітетів промислових підприємств і організацій — членів Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» з питань знаходження прийнятних компромісів для сторін трудових відносин при розробці умов колективних договорів на новий період.

У роботі семінару-наради взяли участь і виступили заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяна Печура, голова секретаріату Спільного представницького органу, виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв, перший заступник начальника територіальної Державної інспекції з питань праці у Харківській області Єлена Петренко, заступник директора Харківського обласного центру зайнятості Анатолій Толстих.

Нарада-семінар була проведена у зв'язку зі складним соціально-економічним станом на більшості підприємств регіону і необхідністю знаходження компромісів через колективні договори врегулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів трудящих, власників і уповноважених ними органів.

Виступаючи на нараді, голова секретаріату Спільного представницького органу, виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв наголосив, що роботодавці, керівники і власники промислових підприємств планомірно виступали і виступають за встановлення у сфері соціально-трудових відносин прозорих і легітимних відносин, за соціально-відповідальний бізнес.

Роботодавці підтримують розвиток і вдосконалення коллективно-договірних відносини, і в цьому сенсі, наші позиції з профспілками, повністю співпадають. Але умови колективних договорів повинні розроблятися відповідно до стану економіки того чи іншого підприємства.

«На жаль, хочу сказати, — зазначив Василь Григор'єв, — що не завжди наші підходи, як соціальних партнерів, збігаються у визначенні умов колективних договорів, особливо в частині різних пільг і соціальних преференцій.

Сьогодні, коли для багатьох, навіть великих промислових підприємств нашого регіону, стоїть питання бути чи не бути, ми спільно повинні думати про збереження робочих місць, а не відокремлювати соціальну складову колдоговору від її бази — виробництва.

Адже на слабкому економічному фундаменті підприємства не можна створити надійну систему соціального захисту працівників, навіть маючи дуже хороший за змістом колективний договір», — наголосив Василь Григор'єв.