Новости

21.01.2013

Роботодавці вимагають змін небезпечних для реального сектору економіки дій фіскальних органів

17 січня у центральному офісі Індустріальної корпорації «УПЕК», під головуванням голови Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» (ООР ХО «Граніт»), народного депутата України Анатолія Гіршфельда, відбулося спільне зібрання Ради ООР ХО «Граніт», Правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» (ХООР «Граніт») та керівників провідних підприємств регіону.

У своїх виступах учасники засідання наголошували на болючих проблемах реального сектору економіки на фоні безпідставного і небезпечного зростання на нього тиску фіскальних органів влади, та на необхідності визначення стратегії взаємовідносин роботодавців із фіскальними органами, зокрема, і насамперед, з питань оподаткування (авансові платежі, переплата податку на прибуток, стан повернення ПДВ, терміни та розмір повернення валютної виручки, тощо).

Зокрема, керівниками провідних провідних підприємств регіону були охарактеризовані основні проблемні моменти, а саме:

— Гостра проблема щодо переплати податку на прибуток та небажання податкових органів здійснювати зарахування цих сум у розрахунок авансових платежів.

— Міністерством фінансів України поточні авансові платежі не відносяться до видатків підприємства, виникає подвійне оподаткування.

— Наполеглива вимога з боку податкових органів щодо сплати авансових платежів навіть неплатниками податку на прибуток.

— Трактування законодавства з боку податкових органів щодо заборони віднесення гарантійних зобов’язань перед юридичною особою на валові витрати підприємства.

— Запровадження з боку податкових органів практики утримання 15% поточного прибутку комунальних підприємств, закладів та установ (збиткових за підсумками календарного року) в дохід держави в разі відсутності встановлених норм відрахувань.

Гостро обговорювались питання негативної динаміки стосовно повернення ПДВ та необхідності вкрай якнайшвидшого введення солідарної відповідальності посадових осіб як з боку роботодавців, так і з боку податкових органів за свої дії.

Учасниками зібрання було прийняте рішення стосовно направлення відповідних пропозицій до голови Федерації роботодавців України Фірташа Д.В. щодо відкритого звернення роботодавців до вищих посадових осіб держави для прийняття невідкладних заходів по зміні негативної ситуації,і, особливо, щодо призупинення її розвитку, у реальному сектору економіки держави.

Крім того, роботодавці Харківської області доручили Гіршфельду А.М, як народному депутату України, усіма доступними законними методами привернути увагу Верховної ради України — вищого законодавчого органу держави, до наростаючих негативних тенденцій у реальному сектору економіки регіону і держави в цілому та залучити до цієї роботи усіх депутатів-промисловців, незалежно від їх політичних симпатій, до вирішення кардинальих проблем розвитку реального сектору економіки України.