Новости

04.01.2013

Пошук компромісів триває

Сьогодні відбулося чергове засідання робочої комісії по розробці умов і положень Територіальної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Харківської області та обласними профспілковими об’єднаннями на 2013-2015 роки.

На засіданні робочої комісії продовжився пошук компромісів Сторін Територіальної угоди щодо основних принципів і норм економічних і соціально-трудових відносин у Харківській області на новий трирічний період, оптимізації змісту і положень угоди та визначення більш ефективних напрямків взаємодії Сторін.

Cторона роботодавців Харківської області на переговорах, яку очолює голова секретаріату Спільного представницького органу роботодавців, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв, продовжує наполягати на пріоритеті положень Територіальної угоди щодо розвитку реального сектору економіки, забезпечення росту продуктивності праці у всіх її сферах, — як основи успішної соціальної політики.

«Безумовно, питання соціального захисту людей праці важлива державна справа, але вирішуватися вона повинна, перш за все, виходячи із наявних можливостей нашої економіки, — наголосив Василь Григор’єв. — На жаль, підкреслив Василь Григор’єв, — сьогоднішній стан наших підприємств, а отже і фінансових надходжень до бюджету, не дозволяє Стороні роботодавців підтримувати позиції щодо надання додаткових до Закону пільг і преференцій різним категоріям працівників регіону.

По ряду питань, в тому числі встановленням в області мінімальних гарантій в оплаті праці на рівні місячної тарифної ставки (окладу) некваліфікованого працівника у розмірі 120% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, позиції Сторони профспілок і роботодавців не співпадають. Роботодавці вважають введення такої норми не на часі і суперечить стану економіки регіону, тому пропонують діяти в рамках Генеральної угоди.

Сторони Територіальної угоди відклали розгляд спірних положень щодо розвитку реального сектору економіки, вдосконалення системи оплати праці, надання пільг на рівні регіону та підвищення ефективності механізмам взаємодії Сторін по цим питанням для більш детального опрацювання та підготовки для розгляду на наступне засідання робочої групи.