Новости

25.12.2012

Держава обмежує контроль за суб'єктами господарювання

За поданням Державної фінансової інспекції, Кабінет Міністрів України скасував чергову форму фінансового контролю — державний фінансовий аудит окремих господарських операцій.

Згідно з урядовою постановою від 19 грудня 2012 року № 1182 втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 506 «Про затвердження Порядку проведення Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами державного фінансового аудиту окремих господарських операцій».

Причиною такого рішення є реалізація курсу України на дерегуляцію вітчизняної економіки. Зокрема — виконання вимог Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», схваленої Президентом України Віктором Януковичем, в частині обмеження фіскального тиску на суб’єктів господарювання та втручання держави в їхню діяльність.

Таким чином скасовано постійну присутність державних аудиторів на тих державних підприємствах, які є об’єктами контролю, та необхідність погодження з ними платіжних доручень до їх підписання керівником суб’єкта господарювання. Крім того, зазначене урядове рішення скероване на уникнення дублювання контролюючих функцій. Так, від початку 2012 року у міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади функціонують підрозділи внутрішнього аудиту, які забезпечують поточний контроль, спрямований на попередження фінансових порушень. Тому одночасне функціонування операційного аудиту та підрозділів внутрішнього аудиту призводило до дублювання контролюючих функцій.

На думку Голови Держфінінспекції України Петра Андрєєва, — як повідомляє прес-служба Держфінінспекції, — зменшення кількості контрольних заходів не означає погіршення самого контролю чи зменшення відповідальності керівників підприємств за скоєні порушення: «Як елемент дерегуляції скасування операційного аудиту не повинно спричинити зменшення відповідальності за ті порушення, які вчиняють керівники державних підприємств, установ та організацій. Звертаю особливу увагу, що найвище керівництво нашої держави стоїть на дуже чіткій та жорсткій позиції щодо відповідальності тих керівників підприємств, чиї дії завдали збитків державі».

Довідково

Державний фінансовий аудит окремих господарських операцій впроваджено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 506 «Про затвердження Порядку проведення Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами державного фінансового аудиту окремих господарських операцій&кaquo;.

19.12.2012 р. Кабінет Міністрів України прийняв рішення, відповідно до якого втратила чинність урядова постанова № 506.