Новости

14.12.2012

Щодо зміни системи оподаткування

За зверненням Спільного представницького органу роботодаців Харківської області до Державної податкової служби у Харківській області щодо запроваджених змін у процедурі переходу суб’єктів господарювання на спрощену систему оподаткування, надаємо отримане роз’яснення ДПС у Харківській області.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання, згідно з нормами Податкового кодексу України, подає до органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації заяву. До поданої заяви за встановленою формою додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Перехід на спрощену систему оподаткування можливий тільки за умови дотримання вимог, встановлених Податковим кодексом для кожної з груп платників єдиного податку.

Новостворені суб`єкти господарювання, які обрали першу або другу групу платників єдиного податку повинні подати заяву про обрання спрощеної системи оподаткування до кінця місяця, у якому вони були зареєстровані. У цьому випадку такі підприємці вважатимуться платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

Ті новостворені суб`єкти господарювання, що зареєстровані в установленому законом порядку та протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої - шостої груп, будуть платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Для обрання спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов’язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, повинен надати відповідну заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий платник податків вважатиметься платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснено погашення податкових зобов’язань чи податкового боргу.

У випадку, коли платник інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу бажає перейти на спрощену систему оподаткування, він повинен не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу надати заяву до органу державної податкової служби. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року і тільки за умови дотримання на протязі календарного року, що передує періоду переходу, вимог, встановлених для окремих груп платників єдиного податку.

Слід відмітити, що вже видане Свідоцтво платника єдиного податку є безстроковим. Таким чином, якщо суб`єкту господарювання – спрощенцю не потрібно вносити зміни до Свідоцтва (зміна видів діяльності згідно КВЄД 2010, місця проведення торгівельної діяльності тощо), заява до податкової не подається.

Крім того, для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) також повинен подати до органу державної податкової служби відповідну заяву.

За умови відсутності у такого суб'єкта господарювання непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які сплачують платники єдиного податку відповідно до норм Податкового кодексу, він вважатиметься платником інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування.

ДПС у Харківській області