Новости

23.11.2012

Бізнес і влада: співпраця в питаннях інновацій в промисловість

22 листопада на Харківському машинобудівному підприємстві «ФЕД», яке очолює Герой України, член правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт» Жданов О.А., відбувся бізнес-форум «Бізнес і влада — ефективне співробітництво з питання «Інновації у промисловість Харківської області. Проблеми та механізми впровадження».

У роботі бізнес-форуму взяли участь: заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Моченков А.В., начальник Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку Харківської облдержадміністрації Гуренко Ю.О., заступник виконавчого директора Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Павло Князєв, керівники найбільших провідних промислових підприємств і компаній Харківської області, науковці, спеціалісти державного агенства з інвестицій та управління національними проектами, члени правління Харківської обласної організації роботодавців «Граніт».

«У світовій системі розподілу праці Харківська область хоче займати позицію не споживача, а виробника. Тому для Харківського регіону питання, пов’язане з розвитком високотехнологічного виробництва продукції з високою доданою вартістю, дуже важливе. А висока додана вартість без інтелектуальної власності, без можливості трансферу технологій, коли актуальна наукова думка швидко переноситься на серійне виробництво, не може стати центром прибутку», — підкреслив Андрій Моченков.

Харківський регіон має цілий ряд промислових підприємств та установ галузевої науки, які вже сьогодні працюють на світовому ринку і випускають високотехнологічну конкурентоспроможну продукцію, яка відповідає світовому рівню співвідношення «ціна-якість». Це, насамперед, ПАТ «ФЕД», ВАТ «Турбоатом», АТ «УПЕК», концерн ХАДО, ДП «Український науково-технічний центр металургійної промисловості «Енергосталь», ПАТ «Хартрон», національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» та інші.

Учасники форуму неодноразово наголошували у свої виступах, що інноваційний тип економічного розвитку дедалі більше стає тим фундаментом, який визначає економічну міць як окремого підприємства, так і країни в цілому та їх перспективи на світовому ринку.

Учасники бізнес-форуму ознайомилися з досвідом роботи по інноваційному розвитку Харківського машинобудівного підприємства «ФЕД», із жвавою професійною зацікавленістю обговорили ефективність механізмів підвищення інноваційного розвитку та конкурентоспроможності як окремих підприємств, так і промислового комплексу Харківської області, обмінялись своїм досвідом, обговорили системні проблеми та сформували пріоритетні напрямки для їх вирішення.