Новости

21.11.2012

Роботодавці за удосконалення практики колективних переговорів

21 листопада у Києві відбулося засідання тристороннього круглого столу на тему «Удосконалення колективних переговорів: подальші кроки».

За доручення Ради Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт», позицію роботодавців Харківської області представляла Федорова Наталія Василівна — керівник відділу праці та заробітної плати ПуАТ «Харківська бісквітна фабрика».

Як повідомила прес-служби Міністерства соціальной політики, у заході, організованому Проектом Міжнародної організації праці «Удосконалення колективних переговорів і дотримання трудового законодавства в Україні» за підтримки Міністерства соціальної політики та соціальних партнерів, взяли участь також представники Міжнародного бюро праці, Посольства Канади в Україні, Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, організацій роботодавців та працівників ЗМІ.

Вітаючи присутніх з початком роботи, заступник Міністра соціальної політики України – керівник апарату, Голова Спостережної ради Проекту В’ячеслав Коломієць наголосив на важливості проведених в рамках Проекту досліджень та опрацьованих рекомендацій для удосконалення існуючої практики колективних переговорів в Україні. Від імені Уряду він висловив вдячність Міжнародній організації праці та Уряду Канади за підтримку та допомогу, що надається Україні в цій сфері.

В’ячеслав Коломієць поінформував, що частину рекомендацій вже впроваджено. Зокрема, внесені зміни у Закон України «Про колективні договори і угоди», які набрали чинності 7 листопада цього року. Змінами до Закону чітко визначені сторони колективних переговорів у прямому їх взаємозв’язку із Законом «Про соціальний діалог в Україні», передбачена можливість ведення колективних переговорів на дво- або тристоронній основі.

Сторона роботодавців, як учасник соціального діалогу з владою і профспілками, позитивно оцінює той факт, що Уряд і організації роботодавців, які до цього часу у колективних переговорах спільно представляли одну сторону – сторону власників, відтепер є окремими автономними сторонами.

«У даний час Міністерство розпочало роботу щодо приведення нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом. Також хочу зазначити, що напрацьовані у ході реалізації Проекту МОП рекомендації стосовно оптимізації змісту положень і підвищення дієвості колективних угод Міністерством були взяті за основу під час тристоронніх консультацій, які проводились впродовж травня-червня цього року щодо проекту Генеральної угоди на новий строк», - сказав заступник Міністра.

Водночас, як зауважив В’ячеслав Коломієць, у ході колективних переговорів з укладення Генеральної угоди, які офіційно розпочалися 1 жовтня і наразі наближуються до завершення, домовленості сторін щодо основних принципів формування робочого проекту цього документа не вдалося реалізувати у повному обсязі.

На переконання як роботодавців, так і Уряду України, все це засвідчує необхідність підвищення рівня знань представників усіх сторін соціального діалогу щодо ролі та змісту колективних договорів і угод, а також необхідність подальшого розвитку усіх можливих форм соціального діалогу.

До речі, 1 червня 2012 року був укладений перший Соціальний пакт в Україні — Національна тристороння угода про зайнятість та робочі місця.

17 серпня 2012 року у Харкові була підписана Регіональна тристороння угода про вжиття спільних заходів щодо ефективної зайнятості та створення нових робочих місць між Харківською обласною державною адміністрацією, Об’єднанням профспілок Харківської області та Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт»

Харківські роботодавці сподіваються, що така форма співпраці сторін соціального діалогу як укладення соціальних пактів із стратегічних питань набуде подальшого розвитку і буде одним із механізмів, який допоможе соціальним партнерам докорінно змінити практику ведення колективних переговорів, розвантажити зміст колективних угод усіх рівнів, визначаючи в них умови праці та зайнятості, як це передбачено відповідними конвенціями МОП.