Новости

12.11.2012

Зниження ставок ввізного мита на товарні позиції, що не виробляються в Україні, – це вже один з інструментів для розвитку економіки

Федерація роботодавців України запобігла підвищенню ставок ввізного мита на низку товарних позицій, що не виробляються в Україні та є сировиною або комплектуючими для промисловості. 6 листопада Верховна Рада України прийняла в цілому зміни до Закону України «Про митний тариф», якими передбачено підвищення ставок мита на понад 120 товарних позицій, не виходячи за межі зобов’язань України перед Світовою організацією торгівлі.

Федерація роботодавців ще у 2011 році ініціювала перегляд зобов’язань щодо доступу на внутрішній ринок товарів та послуг, взятих на себе Україною в рамках членства в СОТ і розробку системних заходів щодо захисту національних товаровиробників, внутрішнього ринку та просування їх інтересів на зовнішніх ринках. Протягом 2012 року ФРУ плідно працювала з парламентським Комітетом з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

«В першу чергу, ми виступали і продовжуємо виступати за зниження рівня ввізного мита на обладнання, комплектуючі і сировину, які не виробляються в Україні та підвищення ставок ввізного мита на готову продукції по тих позиціях, де вітчизняна продукція може конкурувати за якістю і ціною», — наголосив заступник Голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

У Федерації роботодавців відзначають, що з урахуванням її пропозицій по розмірам ставок ввізного мита вдалось запобігти підвищенню, або й, навіть, знизити ставки ввізного мита на деякі товарні позиції для промисловості. Так, приміром, для сільгоспмашинобудування вдалось знизити або запобігти підвищенню ставок ввізного мита на комплектуючі та сировину, конкурентні аналоги яких не виробляються в Україні. Вдалось також знизити ставку ввізного мита на хімічну сировину, що використовується для виробництва добрив.

«Зниження ставок ввізного мита на товарні позиції, що не виробляються в Україні, — це вже один з інструментів для розвитку економіки», — підкреслив заступник Голови ФРУ Дмитро Олійник. За його словами, саме комплексний підхід до оптимізації тарифного захисту внутрішнього виробництва і внутрішнього ринку не тільки стимулюватиме інноваційний розвиток економіки, а й дозволить створити нові робочі місця та наповнити державний і місцевий бюджети.

Більш наглядно, приклади зменшення, або того, як вдалось Федерації роботодавців України уникнути збільшення ввізного мита по деяким товарним позиціям для промисловості, наведені нижче.

  • Лаки (емаль-лаки) поліуретанові, поліамідні, поліамідімідні електротехнічні для емаль-проводів, код товару за УКТЗЕД — 3208 90 19 98, діючі ставки мита, % — 5. Ставки мита, що прийняті у першому / другому читанні — 6,5 / 2.
  • Інструменти до верстатів для механічної обробки металів, код товару за УКТЗЕД — 8207 30 90 00, діючі ставки мита, % — 2. Ставки мита, що прийняті у першому / другому читанні — 5 / 2.
  • Машини для виробництва канатiв, тросів або кабелiв, код товару за УКТЗЕД — 8479 40 00 00, діючі ставки мита, % — 2. Ставки мита, що прийняті у першому / другому читанні — 10 / 2.
  • Гідравліка для сівалок , код товару за УКТЗЕД — 4009 21 00 00, діючі ставки мита, % — 0. Ставки мита, що прийняті у першому / другому читанні — 10 / 0.

Довідка.

Верховна Рада України 6 листопада прийняла в цілому зміни до Закону України «Про митний тариф» у частині приведення ставок імпортних мит до Графіка тарифних зобов’язань України перед СОТ. За ухвалення цього закону проголосували 264 народних депутата.

В Україні 2,5 тисячі тарифних ставок (або 23,3% від загальної кількості мит) залишаються нижчими за рівень, встановлений зобов’язаннями України в рамках членства у СОТ. «З метою підвищення ефективності економіки країни, захисту інтересів національного виробника доцільно збільшити тарифний захист окремих груп товарів, попит на які значною мірою покривається власними виробничими потужностями», — зазначається в пояснювальній записці до Закону.

Основними товарами, на які пропонується ввести підвищене мито, щоб захистити національного товаровиробника, є — дерева, інші рослини, зрізані квіти і декоративна зелень; пластмаси і полімери; машини, устаткування і механізми, включаючи електричні машини; продукти органічної та неорганічної хімії; фарбники, фарбувальні речовини, мастики і лаки; штукатурні матеріали, вапно, цемент.