Новости

06.08.2012

Федерація роботодавців звернулась до Президента України з проханням скасувати додатковий критерій для автоматичного відшкодування ПДВ

5 липня 2012 року Верховною Радою України був прийнятий в цілому закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно державної податкової служби у зв’язку з проведенням адміністративної реформи», норми якого зачіпають процедуру адміністрування платежів, що торкаються широкого кола платників податків. 31 липня Закон було підписано Головою Верховною Ради та направлено на підпис Президенту України.

Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», як і в Федерація роботодавців України в цілому, наголошують, що зазначений закон містить переважно позитивні норми. Найбільш значима зміна — безумовно, рішення влади перейти до річного звітного періоду при оподаткуванні прибутку.

Також вищезазначеним законом зроблено важливий крок назустріч бізнесу у відношенні спрощення адміністрування — скасована необхідність подачі платниками податку на прибуток разом з податковою декларацією «переліку доходів та видатків платника у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, в який включаються операції, що здійснювались таким контрагентом».

У той же час, Закон містить негативну для бізнеса норму, згідно з якою запроваджено додатковий критерій для отримання автоматичного відшкодування ПДВ для великих платників податків. Він містить вимогу, згідно з якою для отримання права на автоматичне повернення ПДВ обов’язкова відсутність збитків в останньому звітному періоді. За підрахунками Державної податкової служби України, кількість великих платників податків в Україні становить понад 1300 підприємств.

За зверненнями керівників обласних об’єднань роботодавців, в тому числі голови Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолія Гіршфельда, до Федерації роботодавців України, Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ 30 липня 2012 року звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням одночасно з підписанням Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної податкової служби у зв’язку з проведенням адміністративної реформи) » доручити Кабінету Міністрів України підготувати проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України, який би передбачав вилучення з Податкового кодексу підпункту 200.19.8 пункту 200.19 статті 200.