Новости

04.08.2012

Машинобудівне підприємство ІГ УПЕК – переможець конкурсу «Кращі проекти Білгородської області»

Оскольський підшипниковий завод ХАРП (ОПЗ ХАРП), що входить до Індустріальної групи УПЕК (ІГ УПЕК) — одну з найбільших в Україні приватних компаній, що спеціалізуються в машинобудівному бізнесі, став переможцем конкурсу «Кращі проекти Бєлгородської області» (Російська Федерація).

Відповідно до розпорядження уряду РФ № 335 від 25 червня 2012, проект департаменту економічного розвитку Білгородської області «Організація виробництва залізничних підшипників ВАТ«Оскольський підшипниковий завод ХАРП» затверджено переможцем у номінації «Промисловий комплекс».

Інвестором є Індустріальна група УПЕК. Відповідний протокол, що визначає порядок взаємодії та співпраці у рамках реалізації проекту, було підписано Урядом Білгородської області (Департамент економічного розвитку) і Індустріальної групою УПЕК (Залізничний дивізіон) 14 червня 2009 року.

Мета проекту «Організація виробництва залізничних підшипників ВАТ «Оскольський підшипниковий завод ХАРП» у м. Старий Оскол — створення у Білгородській області сучасного підприємства з виробництва залізничних підшипників нового покоління. Проектна потужність заводу — 240 тис. на рік здвоєних підшипників CRU-Duplex для вагонів з навантаженням на вісь 23,5 т/с і конічних касетних підшипників TBU 1520, призначених для вагонів з навантаженням на вісь 25 т/с.

Директор залізничного дивізіону ІГ УПЕК В'ячеслав Юров розповів, що проект ОПЗ взаємозалежний з проектом щодо виведення на ринок нової лінійки продуктів, який зараз реалізується на ПАТ «Харківський підшипниковий завод» (АТ «ХАРП») і має на увазі освоєння випуску нових типів залізничних підшипників. Крім того. у рамках даного проекту завершується створення унікальної лабораторії, яка увійде до складу Випробувального центру АТ «ХАРП», сертифікованого і акредитованого для проведення сертифікаційних випробувань підшипників. У лабораторії будуть встановлені 3 випробувальних стенду з електромеханічними вузлами навантаження та 2 стенди з гідравлічними вузлами навантаження.

Будівництво підшипникового заводу в Старому Осколі здійснюється поетапно. У 2012 році планується закінчити роботи по монтажу інженерних комунікацій ОПЗ ХАРП. Завершення проекту заплановано на IV кв. 2013 — I кв. 2014 рр.

Довідка:

Підприємство ПуАТ «Харківський підшипниковий завод» (АТ «ХАРП»), засноване у 1947 році, спеціалізується на виробництві кулькових підшипників загальнопромислового призначення і роликових підшипників для залізничної галузі та транспортного машинобудування під торговою маркою HARP (ХАРП). Є лідером в СНД з виробництва підшипників для сільгоспмашинобудівних підприємств. Продукція ХАРП також використовується в автомобільній, гірничодобувній і електротехнічній промисловості, металургії. Всього виробляє більше 500 типів підшипників. Встановлена виробнича потужність — близько 30 млн. підшипників на рік. З 2000 року на підприємстві діє система менеджменту якості, що відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO-9001/2000.

Індустріальна група УПЕК (ІГ УПЕК), — одна з найбільших в Україні приватних компаній, що спеціалізуються в машинобудівному бізнесі, виробник комплектуючих, вузлів і устаткування для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. Споживачами продукції компанії є практично всі конвеєрні підприємства СНД.

ІГ УПЕК створена у 1995 році і сьогодні розвивається як клієнтоорієнтована інженерна індустріальна група.

Напрямки діяльності ІГ УПЕК:

  • виробництво компонентів для залізничного та автомобільного транспорту: ПуАТ «Харківський підшипниковий завод» (ХАРП), АТ «Оскольський підшипниковий завод ХАРП» (ОПЗ ХАРП), ЗАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ), ТОВ «Українська ливарна компанія»(УЛК );
  • електротехніка: ПуАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ);
  • Спеціальне конструкторське бюро (СКБ) «Укрелектромаш»;
  • верстатобудування: ПуАТ «Харківський верстатобудівний завод «Харверст».