Новости

14.06.2012

НКРЕ відкликала проект постанови щодо Критеріїв визначення класів споживачів електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, 13 червня 2012 року відкликала проект постанови, що затверджував Критерії визначення класів споживачів електроенергії. У відповідному листі до Федерації роботодавців України, НКРЕ повідомила, що відкликала свої листи, якими раніше до зацікавлених міністерств та відомств був надісланий на погодження проект постанови комісії «Про затвердження Критеріїв визначення класів споживачів електричної енергії, диференційованих за ступенями напруги«.

Нагадаємо, що вищезазначеною постановою вилучалися положення, які дозволяють відносити споживачів, що приєднані до шин електростанцій та підстанцій електричної мережі напругою 220 кВ і вище, до 1 класу споживання, а також вилучалися субспоживачі 1 класу споживання, які визначаються по точці продажу основного споживача. Таким чином, споживачі, які відносяться до категорії „споживачі електричної енергії 1 класу та приєднані до шин електростанцій, а також до шин підстанцій електричної мережі напругою 220 кВ і вище, повинні були б сплачувати електропередавальній компанії за ненаданні послуги по транспортуванню та пониженню електричної енергії, як складової тарифу 2-го класу.

У випадку набрання чинності постанови, що мало б відбутись вже з 1-го червня цього року, більшість підприємств Харківської області і України була б переведена з першого класу енергоспоживання на другий. Це призвело б до значного зростання тарифів на електроенергію. Як наслідок — вимивання обігових коштів, здороження промислової продукції, а деякі з підприємств навіть були б вимушені зупинитися.

Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» продовжує аналізувати ситуацію щодо подальшої долі постанови НКРЕ, що має затвердити Критерії визначення класів споживачів електроенергії.

До відома: Першими, хто забив тривогу з приводу неприйнятності проекту постанови НКРЕ, були харківські роботодавці. Наприкінці березня ц.р., за ініціативи провідних промислових підприємств Харківщини, Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт» порушено відповідне клопотання до Федерації роботодавців України, яка звернулась до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, Першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського та Міністра економічного розвитку та торгівлі Петра Порошенка з проханням доопрацювати проект постанови «Про затвердження Критеріїв визначення класів споживачів електричної енергії, диференційованих за ступенями напруги». Адже зазначена постанова викликала обурену реакцію провідних підприємств металургійної, машинобудівної та легкої промисловості Харківщини і України, для яких внаслідок прийняття постанови суттєво зросли б тарифи на електричну енергію.