Новости

06.04.2012

Харківські роботодавці радяться щодо проблем робітничих кадрів

5 квітня Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт», разом із зацікавленими соціальними партнерами, в учбово-курсовому комбінаті, було проведено семінар у формі круглого столу для промислових підприємств регіону — членів ООР ХО «Граніт» щодо наростаючих у регіоні проблем забезпечення машинобудівного сектору економіки кваліфікованими робітничими кадрами.

У семінарі взяли участь керівники відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області, обласного науково-методичного центру професійно-технічної освіти, територіальної державної інспекції з питань праці у Харківській області, регіонального учбово-курсового комбінату, представники промислових підприємств м. Харкова і області.

У ході семінару було розглянуто комплекс питань підготовки робітничих кадрів та роботи з персоналом, взаємодії у цій важливій справі державних органів і кожного підприємства, використання наявного в області потенціалу для підготовки кадрів та упередження розвитку негативних тенденцій щодо нестачі робітників по цілому ряду професій.

«Робота з персоналом завжди була і залишається однією з головних задач керівника будь-якого машинобудівного підприємства, — зазначив у своєму виступі на семінарі виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор'єв. — Якщо узагальнити — то суть проблеми будь-якого підприємства у цьому напрямку можна звести до двух основних моментів: це хронічна нестача у Харкові кваліфікованих робочих рук, причому ця проблема із року у рік зростає. І проблема дотримання безпеки праці на кожному робочому місці, і тут головне — знизити рівень людського фактору у значній ще кількості виробничого травматизму», — наголосив Василь Григор'єв.

Учасники семінару були одностайні у оцінці ситуації щодо проблем забезпення підприємств кваліфікованими робітничими кадрами та їхньої підготовки до безпечної роботи на робочих місцях з підвищеними ризиками.

«Вже сьогодні наші машинобудівні підприємства все більше відчувають дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів — токарів, фрезерувальників, наладчиків, слюсарів та ін. На наш погляд — це результат допущених помилок і перекосів у загальнодержавній системі підготовки кадрів, починаючи з виробничого навчання у школі і закінчуючи фаховим навчанням у ПТУ, вузах, коли сама система підготовки фахівців не відповідає потребам реального сектору економіки», — сказав у своєму виступі виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор'єв.

На семінарі, у роботі якого взяли участь представники близько 50 підприємств області, йшла зацікавлена дискусія щодо необхідності системних підходів до вирішення проблем підготовки робітників основних професій як на рівні держави, області, так і на рівні кожного підприємства, використання наявних у Харкові можливостей для підготовки та перепідготовки робітничих кадрів.

На семінарі виступили також начальник відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Дорожко А.М., директор обласного науково-методичного центру професійно-технічної освіти Русланова Т.А., заступник територіальної державної інспекції з питань праці у Харківській області Вовк С.А., заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Клочко Г.С., директор учбово-курсового комбінату Слета Д.В.