Новости

04.04.2012

Лозівський ковальсько-механічний завод відзначив своє 46-річчя

Лозівський ковальсько-механічний завод, найбільше ковальсько-штампувальне підприємство України, що входить до Індустріальної групи УПЕК, 29 березня року відзначив 46-річчя з дня утворення.

Напередодні річниці генеральний директор ІГ УПЕК, голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд підбив підсумки роботи підприємства у 2011 р. і зазначив, що «за останні 10 років, з моменту входження ЛКМЗ до складу ІГ УПЕК у 2002 р., минулий рік став найрезультативнішим — обсяг випуску товарної продукції ЛКМЗ склало 558 млн. грн.».

Так, за підсумками року, випуск мостів серії ОДМ виріс на 175%. Більше ніж у 2,5 рази збільшився випуск мостів для спецтехніки. Також у 2011 р. виготовлена дослідна партія провідних мостів для «Тверського екскаватора» (РФ). Планується, що у 2012 р. їх випуск досягне 500 од.

Виробництво штамповок за підсумками 2011 р. склало 16 тис. тн. Плани з виробництва штампування не були виконані підприємством через складнощі в роботі вагонобудівних заводів України. Це пов'язано з тим, що Росія у III-IV кварталі призупинила дію сертифіката відповідності Кременчуцького сталезавода на лиття для візків вантажних вагонів і, як наслідок, вагонобудівники змушені були скоротити виробництво.

Анатолій Гіршфельд відзначив позитивну роботу ЛКМЗ з випуску деталей і вузлів для спецтехніки. На 2012 р. заплановано істотне зростання у цьому напрямі.

Більше ніж у 2 рази в 2011 р. зросло виробництво сільгосптехніки. Даний напрямок Анатолій Гіршфельд вважає найбільш перспективним для розвитку ЛКМЗ. «У компанії є необхідні ресурси: працює першокласне конструкторське бюро з проектування сільгосптехніки і є виробничі потужності. У 2012 році ми повинні впровадити нову фарбувальну камеру, пили Behringer і особливу увагу приділити вдосконаленню технології. У окремих випадках для підвищення конкурентоспроможності продукції ЛКМЗ розглядаються варіанти переходу на аутсорсинг, придбання комплектуючих від першокласних світових виробників». Запланований обсяг виробництва сільгосптехніки на 2012 р. складає 65-66 млн. грн. При цьому, за прогнозами маркетологів, даний напрямок має стабільну тенденцію розвитку і до 2015 р. очікується зростання ринку сільгосптехніки більш ніж у 3 рази.

Говорячи про плани на 2012 р., Анатолій Гіршфельд також акцентував увагу на значенні інноваційного курсу розвитку — розробки та освоєння нових продуктів. Так, у 2012 р. розпочато випробування сівалки (УПС), яка повинна стати одним з основних продуктів сільгосптехніки ЛКМЗ.

Цього року заплановано освоєння збірки нових поглинаючих апаратів (ПМКП) підвищеної енергоємності класу Т-2 для залізничних вагонів — нового виробу, який буде виготовлятися в кооперації з іншими підприємствами ІГ УПЕК. «Українська ливарна компанія буде поставляти корпус, ЛКМЗ — виготовляти штампування і здійснювати зборку. УВ планах на 2012 р. — 15 тис. виробів, ринкова перспектива — 3,5-4 тис. виробів на місяць. У 2013 році планується випустити до 40 тис. одиниць ПМКП (більше 250 млн. грн. На рік)», — сказав глава ІГ УПЕК.

Тривають роботи по створенню нового покоління балансування візки для грейдерів для орловського заводу «Дормаш» (РФ).

Знаковою подією стане освоєння гідрооб'ємною трансмісії нового покоління, яка повинна прийти на зміну існуючим трансмісіям. У перспективі це стане одним з основних виробів для механообробного виробництва. Гідрооб'ємна трансмісія — це спільна розробка R & D-центру УПЕК, інженерного центру УПЕК «УКБТШ» та Національного технічного університету «ХПІ». Освоєння подібних інноваційних продуктів відкриває великі перспективи не тільки для Лозовій, а й для розвитку вітчизняного тракторобудування. Зокрема, для ХТЗ — це основа для створення тракторів нового покоління.

У 2012 р. ЛКМЗ планує збільшити чистий прибуток на 16%. Це дозволить заводу продовжити реалізацію енергозберігаючих проектів та технічне переоснащення.

Зокрема, більше 40 млн грн буде направлено на модернізацію механообробних потужностей з виготовлення штампового оснащення. Також в ковальському цеху-1 планується створити нову ділянку по виготовленню поковок для підшипників на базі 1600-тонного преса, що дозволить значно збільшити обсяги виробництва.

«Запланований обсяг випуску товарної продукції на 2012 рік — більше ніж 750 млн. грн. — для ЛКМЗ своєрідний історичний кордон. Включаючи обсяги та завдання з технічного переозброєння, це досить велика комплексна задача. Я вважаю, що вона нам під силу. Від цього залежить майбутнє заводу, майбутнє кожного працівника і майбутнє міста. ЛКМЗ значно збільшив свою частку у міському бюджеті, і я впевнений, що наш завод був, є і буде основою розвитку міста Лозова», — сказав на закінчення голова компанії.

ДОВІДКА:

ПрАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод» — найбільше ковальсько-штампувальне і механоскладальне підприємство України і СНД. Спеціалізується на масовому великосерійному виробництві поковок 300 різних найменувань, встановлена потужність — до 180 тис. т поковок на рік. Будучи багатопрофільним підприємством, завод також є лідером у виробництві мостів для тракторів, дорожньо-будівельної техніки, виробляє мости для автобусів, деталі для рухомого складу залізниць. У даний час ЛКМЗ виготовляє, зокрема, грунтообробну техніку, трансмісії вантажопідйомністю від 3 до 4,2 т і займає понад 80% ринку СНД з виготовлення мостів для автодорожньої техніки у даному сегменті вантажопідйомності.

За підсумками 2011 р. чистий дохід ЛКМЗ у порівнянні з 2010 р. зріс майже на 25% і склав 575 900 000 грн. Фінансовий результат склав 30,7 млн. грн. прибутку, що на 20% більше, ніж у минулому році.

Індустріальна група УПЕК (ІГ УПЕК) — одна з найбільших в Україні приватних компаній, що спеціалізуються у машинобудівному бізнесі, виробник комплектуючих, вузлів і устаткування для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. Споживачами продукції компанії є практично всі конвеєрні підприємства СНД.

ІГ УПЕК створена в 1995 році і сьогодні розвивається як клієнтоорієнтована інженерна індустріальна група. Напрямки діяльності ІГ УПЕК:

  • виробництво компонентів для залізничного та автомобільного транспорту: ПуАТ «Харківський підшипниковий завод» (ХАРП), АТ «Оскольський підшипниковий завод ХАРП» (ОПЗ ХАРП), ЗАТ«Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ), ТОВ «Українська ливарна компанія» (УЛК );
  • електротехніка: ПуАТ «Харківський електротехнічний завод» Укрелектромаш» (ХЕЛЗ), Спеціально конструкторське бюро (СКБ) «Укрелектромаш»;
  • верстатобудування: ПуАТ «Харківський верстатобудівний завод «Харверст».

У сферу управління ІГ УПЕК також входить ряд інших підприємств. Консолідований обсяг продажів підприємств Індустріальної групи УПЕК в 2011 році склав 2,2 млрд. грн. (у 2010 р. — 1,58 млрд. грн.).