Новости

03.04.2012

Проблеми ПДВ потребують колективних зусиль

Завдяки колективним зусиллям Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» та Федерації роботодавців України Харківським промисловим підприємствам почали повертати ПДВ, сплачений ними під час експорту продукції.

Так днями, Харківському тракторному заводу було відшкодовано понад 21 млн. грн., що складає більше половини від загальної суми бюджетної заборгованості по поверненню ПДВ перед підприємством.

Внаслідок несвоєчасного відшкодування ПДВ, Харківський тракторний завод, який об’єднує близько 300 українських підприємств та організацій (це 20% найбільших підприємств України) був би вимушений звільнити 4 тисячі своїх працівників.

Проте, не дивлячись на позитивний результат на прикладі Харківського тракторного заводу, проблема із заборгованістю по ПДВ, на жаль, ще залишається актуальною. Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Федерація роботодавців України продовжують вивчати ситуацію з поверненням ПДВ промисловим підприємствам.

Про критичність обстановки, що склалася на ряді підприємств Харківської області та інших регіонів України, йшла мова 23 лютого цього року під час підписання Меморандуму про співпрацю між Федерацією роботодавців України та Державною податковою службою України, в ході якої Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ підняв питання прискорення погашення заборгованості по відшкодуванню ПДВ експортерам.

Для довідки. До Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» протягом 2011 року неодноразово звертались близько двадцяти провідних промислових підприємств-експортерів Харківщини. Серед цих підприємств, крім Харківського тракторного заводу, були завод «Південкабель», Харківська бісквітна фабрика, Харківський завод підйомно-транспортного устаткування, Об’єднання «Комунар», «Електромашина», Харківський підшипниковий завод, Лозівський ковальсько-механічний завод, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство та інші.

Голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Анатолій Гіршфельд неодноразово порушував питання повернення ПДВ на місцевому та національному рівнях, у робочих зустрічах з обласною Державною податковою службою та Федерацією роботодавців України. За ініціативи Анатолія Гіршфельда, 21 лютого цього року було направлене звернення обласної тристоронньої соціально-економічної ради щодо критичності ситуації з ПДВ в регіоні до Прем’єр-міністра Кабінету Міністрів України Миколи Азарова та першого заступника Глави Адміністрації Президента України, виконавчого секретаря Комітету з економічних реформ Ірини Акімової.